Ai nevoie de curaj ca să te îmbraci “cool” după 50 de ani?

Zilele trecute am primit un compliment care m-a pus pe gânduri, de la o femeie mult mai tânără decât mine.

Iată-l: “Vă admir în fiecare zi ținutele și mai ales curajul de a îmbina piese în tendințe, moderne și care aș fi spus că se potrivesc mai mult celor tineri, cu bunul gust și eleganța experienței de viață.

Tânara care mi-a scris aceste cuvinte a făcut-o, fără îndoială, cu cele mai bune intenţii şi, sunt convinsă, nici prin cap nu i-a trecut că subtextul ar putea fi deranjant.

Este vorba, aşa cum puteţi bănui, de menţiunea despre curaj. Curajul de a te îmbrăca modern, în tendinţe, aşa cum fac tinerii, atunci când eşti o femeie care a trecut de o anumită vârstă.

Este un compliment care face pereche perfectă cu “Arăţi foarte bine pentru vârsta ta.”

Ambele denotă acea prejudecată atât de adânc înrădăcinată, care spune că de la o vârstă încolo trebuie să te îmbraci, să arăţi şi să te porţi într-un anumit fel.

Societatea se aşteaptă de la tine ca după 50-55 de ani să devii neutră, ştearsă, să porţi haine care să nu atragă atenţia, să nu mai dai aşa de mare importanţă înfăţişării şi aspectului tău.

Iar dacă totuşi arăţi bine, acest lucru trebuie remarcat neapărat în relaţie cu vârsta. Nu poate fi niciodată un simplu “Eşti frumoasă”, pentru că “cine, Doamne iartă-mă, mai e frumoasă la vârsta asta?!

Ce-i mai ciudat este că aceste prejudecăţi aparţin în egală măsură bărbaţilor dar şi femeilor, tinere sau mai puţin tinere.

Curajul de a te îmbrăca altfel

Dar în fond, ce înseamnă să te îmbraci „cool”? Nimic din cale-afară de extravagant, după părerea mea.

Să porţi jeanşi moderni, animal print, o geacă de piele sau de blugi, pantofi cu platformă sau ghete combat, croieli, culori şi imprimeuri interesante. Pentru multe femei peste 50 de ani, a purta astfel de ţinute este un act de curaj.

Pentru că e nevoie de curaj şi îndrăzneală ca să sfidezi stereotipurile sociale care te văd în rol de bunică şi gospodină, niciodată de femeie elegantă.

Totuşi, eu nu mă simt o sufragetă curajoasă îmbrăcându-mă astfel. Nu o fac în mod programatic şi nu vreau să demonstrez nimic mai mult decât nişte idei stilistice.

Singurul lucru care mă interesează este ţinuta în sine, dacă e bine construită şi armonioasă, dacă îmi place cum arăt şi mă simt în ea.

Sper că va veni o vreme când, indiferent de vârstă, femeile se vor îmbrăca exact aşa cum vor ele, modern, clasic, excentric, romantic, oricum le place şi se simt bine. Şi să fie privite firesc, orice ţinută ar purta.

You may say I’m a dreamer… 🙂

Cu drag,

Articole pe care poate le-ai ratat

Cum să te îmbraci “altfel” după 50 de ani

Cum să porţi animal print după 50 de ani

Cum să porţi negru după 50 de ani?

Dacă articolul ţi-a plăcut dă-i un Like şi recomandă-l şi prietenelor tale printr-un Share. Iar dacă vrei să afli când postez un nou articol, dă un Follow la pagina mea de Facebook.

Summary
Ai nevoie de curaj ca să te îmbraci “cool” după 50 de ani?
Article Name
Ai nevoie de curaj ca să te îmbraci “cool” după 50 de ani?
Description
Nu cred în stereotipurile care spun că după 50 de ani trebuie să devii neutră, ştearsă, să nu te mai îngrijeşti de înfăţişarea şi aspectul tău.
Author
Maxine Over 50