Dacă nu poţi să spui ceva amabil, atunci nu spune nimic

Ultimul meu articol, Cum să te îmbraci ca să arăţi mai tânără, după 50 de ani, a avut o audienţă neaşteptat de largă şi mi-a prilejuit contactul cu un val de hate pe care nu l-am mai experimentat până acum.

Din cine ştie ce motiv, Facebookul a decis să afişeze linkul la articol unui public mult dincolo de bula mea de cititoare civilizate, aşa încât şi comentariile urâte au fost mult mai numeroase.

Am mai primit şi cu alte ocazii comentarii răutăcioase dar niciodată aşa multe şi aşa diverse.

Hate

Conţinutul lor a acoperit toată plaja de răutăţi, de la “Mai slăbeşte, dragă”, “Degeaba te chinui, tot bătrână arăţi” sau “Nu te avantajează, te face grasă”, până la “Ce ţinute urâte”, „Te îmbraci la ca la 80 de ani” sau “Culori închise, de babă”.

Desigur, nu-s născută ieri, ştiu bine cum se comentează pe Facebook, dar până acum nu mi s-a întâmplat să trezesc aşa un interes.

Mai ales că subiectul articolului nu era deloc de natură să stârnească vreo controversă. Nu vorbeam de politică, de copii sau de căsătoria lui Buzz Aldrin 🙂 – făceam doar nişte recomandări stilistice ilustrate cu ţinutele mele.

Bineînţeles, nu mă aştept ca ideile şi ţinutele mele să placă la toată lumea. Suntem diferite, ne plac lucruri diferite, e normal să fie aşa.

Dar dacă nu-ţi place, eşti la un scroll distanţă de următoarea postare. Cu toate acestea, nu, iată că simţi nevoia să pui la punct o necunoscută de pe internet spunându-i că e o babă grasă şi fără gust.

Când am de-a face cu o astfel de răutate gratuită, prima senzaţie este de uimire: “Ce are femeia asta cu mine, de ce spune astfel de lucruri?”

Desigur, nu există nici un motiv logic pentru a face genul ăsta de comentarii. Este simpla şi autentica răutate românească. Este veninul născut din frustrările personale care se revarsă pe Facebook pentru că acolo e cel mai simplu şi mai lipsit de consecinţe.

Dincolo de uimire, nu mă pot împiedica să nu mă întristez când văd cum oamenii fac răul când ar putea să nu-l facă.

Să faci bine e destul de greu, îţi trebuie pentru asta determinare şi curaj. Să nu faci rău e mult mai simplu, trebuie doar să te abţii.  Şi iată că nici măcar asta nu se poate.

Ba chiar, sunt convinsă, răutatea le aduce acestor femei o reală satisfacţie, se simt astfel superioare şi valorizate, oricât de jalnic ar suna asta.

Cum răspund

Poate vă întrebaţi cum răspund eu acestor comentarii. Într-un singur fel: block şi delete.

Intru pe contul comentatoarei mele şi dacă mi se confirmă că este genul de om care transpare din postarea ei, îi blochez contul şi apoi îi şterg comentariile, fără alte explicaţii.

Nu o fac pentru că vreau numai comentarii laudative. Dar vreau să păstrez această pagină curată şi ferită de răutatea omiprezentă pe Facebook, aşa că şterg orice comentariu care depăşeşte limitele decenţei şi bunului simţ.

Vă mai amintiţi de Bambi, frumosul film de desene animate din copilăria noastră?

Un personaj din film, un iepuraş pe nume Thumper, a spus un lucru memorabil:

„If you can’t say something nice, don’t say nothing at all.”

Dacă nu poţi să spui ceva amabil, atunci nu spune nimic.

Cum ar fi, oare, lumea, dacă am urma cu toţii acest sfat?

Cu drag,

Articole pe care poate le-ai ratat

Cum să integrezi trendurile în garderoba ta după 50 de ani

Ai nevoie de curaj ca să te îmbraci “cool” după 50 de ani?

20 de sfaturi despre cum să te îmbraci tinereşte la orice vârstă

Dacă articolul ţi-a plăcut dă-i un Like şi recomandă-l şi prietenelor tale printr-un Share. Iar dacă vrei să afli când postez un nou articol, dă un Follow la pagina mea de Facebook

Summary
Dacă nu poţi să spui ceva amabil, atunci nu spune nimic
Article Name
Dacă nu poţi să spui ceva amabil, atunci nu spune nimic
Description
Cum reacţionez eu când am de-a face cu comentarii rele.
Author
MaxineOver50

7 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *