Despre Maxine

Bună, eu sunt Eugenia.

Am trecut de pragul psihologic al vârstei de 50 de ani, sunt antreprenor, mamă, soţie, cititoare înrăită, ascult rock progresiv, nu cred în stereotipuri stilistice şi îmi plac hainele 🙂

Am absolvit matematica dar am predat informatică vreme de 10 ani. În 2003 am plecat din învăţământ şi am lucrat ca freelancer vreo 5 ani, facând web design şi programare web.

În 2008 am lansat, alături de partenerul meu, propriul nostru magazin online, maxine.ro, în care am fost programator, foto editor, fashion buyer, style consultant şi business manager în acelaşi timp. Vreme de 12 ani munca s-a împletit atât de mult cu viaţa mea, încât am ajuns să mă identific cumva cu Maxine (ceea ce explică numele blogului 🙂 ).

În primăvara lui 2020, la începutul restricţiilor legate de pandemia de Covid, am hotărât să închidem magazinul online. A fost o decizie pe care am luat-o cu inima grea, dar a fost necesară. Nu numai pentru că vânzările au fost foarte mult afectate de pandemie, dar şi pentru că am simţit că e timpul să evoluez într-o nouă direcţie.

În 2019 lansasem acest blog şi contul de Instagram maxineover50, cu intenţia de a crea un spaţiu unde femeile de vârsta mea să poată găsi idei şi inspiraţie pentru a-şi descoperi şi rafina stilul personal, dar şi de a lua contact cu o atitudine de acceptare şi asumare senină a schimbărilor aduse de vârstă.

Sunt o admiratoare a ideii de a îmbătrâni cu graţie, care încurajează femeile să îşi accepte vârsta cu eleganţă, să se bucure de viaţă şi să rămână tinere în spirit. Din păcate, conceptul “aging gracefully”, care este foarte popular în Occident, are la noi un ecou foarte slab. Probabil pentru că a îmbătrâni cu graţie implică o schimbare de mentalitate iar la noi sunt destul de puţini cei care trăiesc cu graţie, darămite să îmbătrânească astfel.

Sunt convinsă că pentru o femeie cu mintea deschisă, schimbarea în atitudinea ei faţă de înaintarea în vârstă poate începe de la schimbarea stilului vestimentar. Felul cum ne îmbrăcăm, felul cum arătăm, în general, ne influenţează într-o măsură mult mai mare decât suntem, multe dintre noi, dispuse să recunoaştem. Stilul nu e deloc ceva superficial, este expresia imediată şi vizibilă a ceea ce suntem în profunzime. Iar o schimbare de stil conduce la o schimbare subtilă a felului cum ne vedem pe noi înşine şi viaţa noastră.

Aici pe blog prezint idei şi sugestii de stil ilustrate cel mai adesea cu propriile mele ţinute. Am ales să fac asta, în loc de a folosi imagini de pe net, din două motive.

Primul este că ceea ce vezi pe podiumuri, pe Pinterest sau Instagram este, fără îndoială, inspiraţional, dar şi intimidant în acelaşi timp. Pentru o femeie normală, de vârsta mea, este mult mai încurajator să vadă o anumită combinaţie vestimentară purtată de cineva care-i seamănă, decât de o fată tânără şi subţire ca o trestie.

Cel de-al doilea motiv este că îmi plac hainele, pantofii, genţile, eşarfele, bijuteriile, îmi place să creez ţinute cu ajutorul lor, întocmai cum un pictor aşterne pe pânză un tablou cu ajutorul culorilor de pe penel. Este modul în care îmi exprim creativitatea, o pasiune care vine din copilărie, când desenam siluete feminine şi le decupam iar apoi le făceam haine din hârtie 🙂

Am o garderobă bogată căreia îi adaug frecvent piese pe care le văd în minte cum se integrează în noi ţinute. Nu mă interesează prea mult brandurile şi nu cumpăr niciodată un obiect vestimentar decât în măsura în care poate face parte din mai multe ţinute.

Nu îmi place să merg în magazinele din malluri şi urăsc să probez haine în cabinele de probă aşa că îmi cumpăr haine numai online. Experienţa dobândită în anii de comenzi online de marfă pentru Maxine.ro îşi spune cuvântul aşa că mi se întâmplă foarte rar să mă înşel asupra mărimilor sau să fiu dezamăgită de materialul vreunei piese.

Pentru că lucrez de acasă de mai bine de 15 ani şi ies destul de rar, nu am prea multe ocazii să port ţinutele prezentate pe blog. Pe cele mai multe dintre ele le-am purtat doar pentru a le fotografia. Dar de fiecare dată când am alcătuit o ţinută am avut în minte ideea că ea trebuie să poată fi purtată de o femeie ca mine, la birou, la teatru, la cumpărături sau la o întâlnire romantică.

Magazinele online de unde cumpăr nu sunt prea multe pentru eu că port mărimea 48-50 iar locurile unde poţi găsi măsuri mari sunt foarte puţine. Dacă recomand un magazin este pentru că am cumpărat de acolo iar produsele şi serviciile au fost de calitate.  Toate hainele şi accesoriile care compun ţinutele mele sunt cumpărate de mine, nu sunt cadouri de la magazinele recomandate.

Am început să scriu aici când aveam 54 de ani, inspirată de o doamnă elegantă şi inteligenta care are un blog de stil orientat către femeile de vârstă mijlocie, Beth Djalali de la StyleAtACertainAge. Stilul ei impecabil şi graţia cu care îşi poartă vârsta reprezintă şi acum o importantă sursă de inspiraţie pentru mine.

Îmi doresc să pot face şi eu acelaşi lucru pentru cititoarele blogului meu. Sper ca ţinutele şi sugestiile mele să le ajute să-şi descopere stilul personal şi să iasă din rutina alegerilor comode şi a stereotipurilor mentale. Şi de ce nu, să învăţăm împreună să îmbătrânim cu graţie 🙂

[instagram-feed]