Cum să te îmbraci “altfel” după 50 de ani

Mi-ar plăcea să mă îmbrac altfel, mai colorat,  să port imprimeuri, dar mi-e teama, nu ştiu dacă mi se potriveşte.

De ani de zile mă îmbrac la fel, cu sacou şi fustă sau pantaloni la birou, iar în weekend în blugi şi adidaşi. Îmi doresc o rochie cu flori dar mă tem că n-o să arate bine pe mine, că nu mai sunt slabă.

M-am săturat de negru şi bej, numai asta port. Mi-ar plăcea nişte culori mai vii dar nu ştiu să le asortez, mi-e teamă să nu arăt ridicol.

Primesc o mulţime de mesaje de felul acesta de la femei de diferite vârste, dar mai ales din generaţia mea, de peste 50 de ani. Femei care au purtat o vreme îndelungată acelaşi tip de haine, aceleaşi culori neutre, care îşi doresc o schimbare în stilul lor vestimentar dar se tem să o facă.

Femeile, în ciuda unor păreri contrare, nu se îmbracă pentru bărbaţi ci pentru celelalte femei. Se îmbracă şi se aranjează pentru că vor să obţină aprobarea, admiraţia sau invidia femeilor cu care vin în contact.

Bărbaţii, cel mai adesea, nu observă cum sunt îmbrăcate femeile şi nici nu le pasă prea mult. Pe de altă parte, o femeie va observa întotdeauna o rochie nouă, o schimbare de coafură sau de machiaj la colega ei de birou.

Tocmai pentru că se tem că vor fi privite critic, dezaprobate sau ironizate de celelalte femei din cercul lor de prietene, colege şi cunoştinţe, cele mai multe femei se tem să-şi asume riscuri stilistice şi să iasă din rutina vestimentară pe care o cunosc de ani de zile.

Dar asta nu înseamnă că sunt fericite aşa. Foarte multe femei, deşi se îmbracă întotdeauna în fuste şi taioare clasice sau combinaţii în culori neutre îşi doresc haine mai moderne, mai colorate, mai vii. Dar se tem să le încerce pentru că nu vor să provoace comentarii critice sau depreciative.

Cunosc foarte bine aceste bariere interioare pentru că le-am avut şi eu, ani de-a rîndul, exact în perioada în care vârsta şi silueta mi-ar fi permis să fiu cât de poate de creativă în privinţa stilului meu vestimentar.

Curios lucru, eliberarea de aceste constrângeri mentale a venit treptat, după 50 de ani, şi a fost însoţită de împăcarea cu mine însămi şi cu o mai bună apreciere a valorii personale.

Dorinţa de a-mi valida stilul vestimentar prin ochii celorlalţi a scăzut considerabil iar acum singurul criteriu după care aleg o anumită combinaţie vestimentară este să îmi placă ce văd în oglindă 🙂 .

Indiferent de vârsta ta, dacă şi tu îţi doreşti mai mult dinamism, mai multă culoare şi creativitate în ţinutele tale, iată nişte sugestii care te-ar putea ajuta.

Începi cu paşi mici

Dacă stilul tău vestimentare este foarte conservator, bazat pe culori neutre şi piese clasice, nu vei putea să te îmbraci dintr-o dată în culori luxuriante.

Cel mai bine e să începi cu paşi mici şi să adaugi treptat în garderoba ta piese colorate şi moderne. Încearcă mai întâi accesorii colorate. Vine vara aşa că schimbă-ţi nelipsita geantă neagră cu o geantă încăpătoare de pai, pentru timpul liber şi cu una roz de piele pentru birou.

Adaugă la o ţinută moncromă un accent de culoare, de exemplu nişte pantofi roşii. Leagă-ţi de geantă o eşarfă colorată. Înlocuieşte-ţi pantalonii eleganţi de birou cu nişte blugi bootcut de culoare închisă care dau ţinutei un aer mult mai modern.

Poartă o ţinută îndrăzneaţă când mergi la plimbare

Sau la cumpărături. Sau în parc. Ideea e să porţi o piesă sau o combinaţie care iese din rutina ta stilistică într-o împrejurare unde nu există riscul să te întâlneşti cu persoane cunoscute.

De ce? Pentru ceea ce psihologii numesc desensibilizare. Una dintre metodele prin care persoanele cu fobii sunt ajutate să treacă peste frica respectivă este expunerea la situaţia care le provoacă fobia.

Ţi-ar plăcea să te îmbraci cu o fustă înflorată şi o bluză galbenă dar ţi-e teamă de comentariile prietenelor? Poartă ţinuta acolo unde poţi fi văzută doar de străini.

Ce obţii cu asta? Mai întâi încrederea că poţi ieşi în public cu o ţinută care contrazice rutina ta vestimentară. Ţi-ai compus ţinuta, te-ai uitat de zece ori în oglindă din toate unghiurile, ţi-a plăcut cum arată şi ai ieşit pe stradă. E prima ta victorie împotriva propriilor tale stereotipuri stilistice.

Apoi, foarte important, îţi construieşti capacitatea de a înfrunta eventualele priviri critice. Dacă vor exista. Pentru că am descoperit un lucru interesant: cei mai  mulţi oameni  nu se uită la tine. Pe stradă, la cumpărături, în parc, cei mai mulţi sunt preocupaţi de propriile lor probleme, de propriile lor gînduri şi nu le pasă deloc de felul cum eşti tu îmbrăcată. Pentru mine această constatare a fost incredibil de eliberatoare.

Impresia că dacă porţi o bluză multicoloră sau nişte blugi uzaţi toată lumea se uită la tine dezaprobator e doar în capul tău. Dacă nu eşti cu totul extravagantă, nimeni n-o să-ţi acorde atenţie şi n-o să bage în seamă micile tale îndrăzneli stilistice.

Dar poate că, totuşi, vei surprinde cu coada ochiului o privire critică, probabil din partea vreunei femei.  O tipă de peste 50 de ani care numai slabă nu e şi care poartă pantaloni roşii şi cămaşă roz?  “Ia uite-o şi p-asta!

Ei şi? Cât de mult îţi pasă de părerea unei străine cu care te-ai încrucişat întâmplător la semafor? Îndeajuns de mult încât să te împiedice să te simţi bine îmbrăcată aşa cum îţi place?

Dacă ai căpătat încredere în noile tale opţiuni vestimentare purtându-le într-un public neutru, e timpul să le testezi în cercul tău de cunoscuţi.

Gândeşte-te la cel mai prost scenariu

Prin urmare te gândeşti dacă să porţi sau nu o ţinută “riscantă” la o reuniune de familie sau la birou. Să ne înţelegem, când zic ţinută riscantă mă refer la una care se îndepărtează de standardele tale vestimentare anterioare, nu la vreo rochie de cabaret sau la un outfit punk cu părul verde 🙂

Eu când am de făcut o alegere mă gândesc întotdeauna la “worst case scenario” adică la posibilitatea ca lucrurile să iasă în cel mai prost mod posibil.

Aşa că într-o asemenea situaţie m-aş gândi:

Care-i cel mai rău lucru care se poate întâmpla dacă mă îmbrac aşa?

  • să-mi spună cumnată-mea că rochia asta înflorată asta mă arată mai grasă cu 10 kile
  • să ridice din sprâncene soacră-mea pentru că bluza galben canar pe care o port e prea colorată pentru o femeie de vârsta mea
  • să mă felicite ipocrit o colegă de birou că arăt foarte bine în timp ce schimbă priviri ironice cu cea de lângă ea

… şi aşa mai departe.

Cel mai rău lucru care se poate întâmpla este, deci, să-ţi fie puse la îndoială alegerile vestimentare. Să ţi se spună că ai ales prost şi că nu arăţi bine.

Este acesta un lucru foarte important pentru tine? Dacă ţie îţi place ţinuta ta şi te simţi bine îmbrăcata aşa, de ce ai acorda importanţă acestor comentarii “binevoitoare”? Sunt nişte simple păreri asupra unei chestiuni care te priveşte, în definitiv, numai pe tine: felul cum te îmbraci.

E vorba doar de modă, până la urmă, de nişte haine pe care ai ales să le îmbraci, nu e vreo chestiune de viaţă şi de moarte, o poţi privi cât se poate de relaxat.

Gândeşte-te ce ai de pierdut

Se zice că e mai bine să regreţi lucrurile pe care le-ai făcut decât pe cele pe care nu le-ai făcut 🙂

Dacă îţi doreşti să aduci culoare în garderoba ta, să-ţi modifici stilul vestimentar sau să porţi piese pe care nu le-ai mai purtat, de ce să n-o faci? Doar pentru că s-ar putea să existe printre apropiaţii tăi persoane care să te dezaprobe? Dacă acesta este motivul, ar trebui să te gândeşti ce valorează mai mult pentru tine: aprobarea lor sau bucuria de a purta nişte haine pe care le iubeşti?

Nu mai avem 20 de ani şi un timp care ni se părea aproape nesfârşit în faţă. Ştim, acum, cât de repede trece viaţa iar pandemia ne-a arătat tuturor cât suntem de fragili şi cât de repede se pot înrăutăţi lucrurile.

Şi dacă-i aşa, de ce să pierzi ocazia de a-ţi face o bucurie îmbrăcându-te aşa cum îţi doreşti şi nu cum se aşteaptă ceilalţi?

Eu am înţeles demult că, cel puţin în ce priveşte stilul vestimentar, părerile celorlaţi nu au nici o importanţă. Singura care contează e părerea mea: dacă mie îmi place ţinuta, dacă mă simt bine şi sigură pe mine în ea, atunci o port, indiferent dacă cineva ar putea spune că nu se potriveşte unei plinuţe sau unei femei care nu mai e tânără.

Sfatul meu e să faci la fel şi să-ţi îndeplineşti mica plăcere de a purta hainele pe care ţi le doreşti, indiferent de părerile celorlalţi. Bucuriile pe care ni le putem face nu sunt aşa de multe încît să renunţăm la ele doar ca să ne aliniem prejudecăţilor unora.

Iar dacă ai nevoie de inspiraţie şi sugestii stilistice, eşti binevenită aici pe blog, pe contul meu de Instagram şi pe pagina de Facebook. Sper ca ţinutele şi ideile mele să te ajute să ieşi din rutina vestimentară şi să-ţi compui ţinute care să te bucure cu adevărat şi să te facă să te simţi frumoasă, orice vârstă ai avea.

Cu drag,

Articole pe care poate le-ai ratat

20 de sfaturi despre cum să te îmbraci tinereşte la orice vârstă

Cum te îmbraci cu stil după 50 de ani dacă eşti plinuţă

Cum să te îmbraci colorat la orice vârstă

Summary
Cum să te îmbraci “altfel” după 50 de ani
Article Name
Cum să te îmbraci “altfel” după 50 de ani
Description
Cum să ieşi din rutina vestimentară şi să depăşeşti prejudecăţile stilistice.
Author
Maxine Over 50