Cum să-ţi alegi pantofii potriviţi pentru ţinuta ta

Am vorbit mult aici, pe blog, despre haine, dar aproape deloc despre pantofi, care reprezintă unul din cele trei elemente fundamentale ale ţinutei, pe lângă haine şi accesorii.

O ţinută cu stil nu înseamnă niciodată doar hainele pe care le porţi ci este un ansamblu în care se asociază armonios piesele vestimentare, pantofii, poşeta şi celelalte accesorii.

Dar dacă în ceea ce priveşte îmbrăcămintea există nenumărate idei şi sfaturi stilistice care te pot ghida în alegerile tale, când e vorba de încălţăminte informaţiile sunt mai puţin abundente.

Iată de ce m-am gândit să vă împărtăşesc modul cum îmi aleg eu pantofii potriviţi ţinutelor mele, cu speranţa că aceste idei v-ar putea fi şi vouă de folos.

Comoditatea

Primul meu criteriu este, fără discuţie, comoditatea.

Indiferent cât de scumpă sau elaborată este o ţinută, nu vei fi niciodată fericită purtând-o dacă te chinuie pantofii.

Deşi atunci când vorbim de pantofi incomozi ne gândim cel mai adesea la cei cu tocuri foarte înalte, incomoditatea poate veni din multe surse. Poate că sunt nişte balerini cu vârful prea ascuţit, nişte sandale ale căror barete îţi fac băşici sau nişte adidaşi în care, vara, ţi se încălzesc prea tare picioarele.

Indiferent care ar fi motivul pentru care anumiţi pantofi îţi sunt incomozi, nu-i purta, oricât de potriviţi ar părea unei anumite ţinute.

Cu toc sau fără toc

Strâns legat de criteriul comodităţii este, la mine, înălţimea tocului.

Nu am fost niciodată o purtătoare de tocuri înalte, iar înaintarea în vârstă şi, de ce să n-o recunosc, creşterea în greutate, m-au făcut să evit şi mai mult tocurile.

Prefer încălţămintea cu toc jos, fie că sunt balerini, pantofi Oxford, loafer sau tenişi şi pantofi sport. Din fericire, stilul meu obişnuit este smart-casual, la care pantofii cu toc jos se potrivesc perfect.

Dar dacă port ţinute office sau elegante care impun pantofi cu toc, am câteva reguli care dau rezultate bune.

Înălţimea tocului

Mai întâi nu port decât tocuri de maxim 7,5 cm – orice este mai înalt devine inconfortabil pentru mine. Îţi recomand şi ţie să mergi într-un magazin de încălţăminte şi să probezi diverse dimensiuni de tocuri, ca să-ţi stabileşti înălţimea maximă pe care îţi este comod să o porţi.

Click pe imagine pentru a vedea produsul.
Click pe imagine pentru a vedea produsul.

Grosimea tocului

Nu port tocuri înalte şi subţiri. Ştiu, un picior încălţat într-un pantof cu toc stiletto e foarte sexi, dar dacă posesoarea lui merge clătinându-se datorită instabilităţii tocului, aspectul atrăgător e anulat imediat.

Prin urmare aleg întotdeauna pantofi cu tocul gros şi stabil, mai ales că modelele din ultimele sezoane sunt foarte frumoase şi elegante.

Click pe imagine pentru a vedea produsul.
Click pe imagine pentru a vedea produsul.

Port talpă ortopedică

Port pantofi cu talpă ortopedică, cei care în engleză se numesc wedges. Iubesc acest model de pantofi care oferă ţinutelor eleganţa unui pantof cu toc, înalţă şi alungesc silueta şi rămân comozi şi purtabili.

Click pe imagine pentru a vedea produsul.
Click pe imagine pentru a vedea produsul.

Port pantofi cu platformă

Până de curând am fost reticentă în privinţa pantofilor cu platformă, deoarece eram convinsă că sunt incomozi şi cu talpa rigidă.

Dar pentru că îmi aduceau aminte de moda anilor ’70 care mi-e foarte dragă, mi-am cumpărat o pereche de saboţi cu platformă de la CCC. Am fost surprinsă de cât de comozi sunt şi cât de uşor merg cu ei aşa că mi-am mai luat două modele asemănătoare.

Click pe imagine pentru a vedea produsul.
Click pe imagine pentru a vedea produsul.

Fustă, pantaloni, croială

Modelul pantofilor depinde, în mod esenţial, de hainele pe care le port. Adică mă voi încălţa diferit dacă port o fustă amplă în stil boho sau o fustă creion. După cum voi purta un anumit stil de pantofi cu pantaloni evazaţi, alţii cu blugi bootcut şi alţii cu pantaloni ţigaretă.

Iată câteva exemple.

Pantalonii largi merg foarte bine cu pantofi ortopedici, cu saboţi sau sandale cu platformă. Blugii bootcut arată grozav cu botine cu toc gros iar pantalonii ţigaretă se potrivesc cu pantofi Oxford, loafer sau balerini. Am scris un articol despre pantaloni şi pantofii cu care îi purtăm, îl poţi citi aici.

Când port fuste îmi aleg pantofii în funcţie de lungimea şi croială.

O fustă creion până sub genunchi impune un pantof cu o linie mai elegantă, deci port fie kitten heels fie pantofi cu toc mai înalt, gros.

Click pe imagine pentru a vedea produsul.
Click pe imagine pentru a vedea produsul.

Pe de altă parte, cu o fustă maxi largă port espadrile cu toc ortopedic sau sandale cu platformă.

Click pe imagine pentru a vedea produsul.
Click pe imagine pentru a vedea produsul.

Fustele midi în cloş sunt cele mai versatile, cu ele pot purta orice, de la tenişi, balerini sau espadrile până la pantofi cu toc.

Click pe imagine pentru a vedea produsul.
Click pe imagine pentru a vedea produsul.

Ocazia şi stilul ţinutei

În fine, ultimul dar nu cel din urmă criteriu este stilul ţinutei şi, desigur, ocazia la care o port.

Fireşte, la ocaziile elegante port pantofi sau sandale fine, cu maximum de toc care îmi e confortabil.

Dar pentru multe femei dificultatea apare, cred eu, nu la ţinutele de ocazie, ci la cele de toată ziua.

Există un trend al disocierii între stilul ţinutei vestimentare şi cel al încălţărilor, trend pe care eu nu îl gust.

Am văzut, de exemplu, ţinute office cu sacou şi pantaloni eleganţi purtate cu papuci de plastic. Sau rochii vaporoase purtate cu acei pantofi sport butucănoşi şi supradimensionaţi – o oroare vizuală, după părerea mea.

Dar acest tip de disonanţe stilistice, chiar dacă mie nu-mi plac, sunt voite şi au în spate o anumită intenţie stilistică. Greşelile de stil apar atunci când nepotrivirile între pantofi şi vestimentaţie sunt neintenţionate.

De exemplu, pantofi închişi, negri sau maro, purtaţi la ţinute uşoare, de vară. Fuste creion purtate cu pantofi masivi care scurtează vizual picioarele. Pantofi sau sandale fine cu toc subţire purtaţi cu fuste maxi, ample, dezechilibrând astfel silueta din punct de vedere viuzual. Şi mai ales, pantofii office cu toc mediu purtati la orice, de la rochii de vară la blugi.

Eu încerc să evit aceste greşeli respecând două imperative importante: echilibrarea siluetei şi adaptarea la stilul ţinutei.

Astfel, dacă mă îmbrac cu ţinute smart-casual (cu sacou, pantaloni ţigaretă, tricouri în dungi sau cămăşi) aleg pantofi cu alură masculină, tenişi sau ghete Chelsea – deci încălţăminte cu toc jos.

Dacă port ţinută lejere cu rochii înflorate sau fuste maxi port fie sandale plate fie espadrile cu talpă ortopedică.

Dacă mă îmbrac elegant, lady like, port pantofi cu linie fină, fie kitten heels, fie cu toc mai înalt şi gros.

Dacă port blugi bootcut încalţ botine cu toc gros în stil western sau sandale cu platformă.

Iar dacă mă îmbrac office (ceea ce în ultimii ani nu prea s-a mai întâmplat), port tocuri de înălţime medie, eventual aleg un model cu tocul pătrat sau evazat.

Acestea sunt, dragi prietene, criteriile după care îmi aleg pantofii potriviţi ţinutelor mele. Sper ca ideile mele să vă fie de folos şi să vă ajute să compuneţi ţinute cu stil, în care pantofii să se integreze perfect şi în care să vă simţiţi minunat.

Am ilustrat articolul cu ţinutele mele dar şi cu pantofi de la CCC care a devenit, în ultima perioadă, magazinul meu preferat de încălţăminte. Motivele sunt calitatea produselor, livrarea gratuită şi faptul că pot returna produsele care nu mi se potrivesc direct în magazin şi primesc banii pe loc.

În plus, în perioada asta în magazinul online CCC este perioada de reduceri Mid Season cu reduceri de până la 50%, aşa că merită cu siguranţă să-i faceţi o vizită.

Cu drag,

Articole pe care poate le-ai ratat

Care e lungimea potrivită a pantalonilor şi cu ce pantofi îi purtăm

Cum să te îmbraci cu stil vara

10 motive ca să cumperi haine online după 50 de ani

Dacă articolul ţi-a plăcut dă-i un Like şi recomandă-l şi prietenelor tale printr-un Share. Iar dacă vrei să afli când postez un nou articol, dă un Follow la pagina mea de Facebook.

Summary
Cum să-ţi alegi pantofii potriviţi pentru ţinuta ta
Article Name
Cum să-ţi alegi pantofii potriviţi pentru ţinuta ta
Description
Criteriile mele pentru alegerea pantofilor potriviţi.
Author
MaxineOver50

11 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *