5 tipuri de încălţări de vară pe care ar trebui să le ai, dacă îţi doreşti ţinute cu stil

Iniţial voiam să pun un titlu uşor diferit: “5 tipuri de încălţări de vară pe care ar trebui să le ai neapărat”.

Am ales un altul pentru că, de fapt, nu sunt deloc adepta chestiilor “neapărate”, fie ele piese vestimentare, cărţi de citit sau alimente de consumat.

Şi în general, în afara valorilor morale esenţiale şi a câtorva principii de viaţă pe care le consider fundamentale pentru o existenţă onestă, tot ce ţine de gusturi, stil de viaţă şi preferinţe cred că este opţional şi ne-necesar.

De altfel, după cum vedeţi, am scris “ar trebui” şi nu “trebuie”, tocmai pentru că trebuie este un cuvânt care nu-mi place prea tare. Ştiu că sunt lucruri pe care trebuie să le faci, dar a cumpăra un anumit model de haine sau pantofi nu face parte dintre ele.

Totuşi, multe femei îşi doresc ţinute de vară elegante şi stilate, iar încălţămintea face parte intrinsecă din ţinută şi o poate influenţa covârşitor. Foarte adesea o ţinută care ar putea fi frumoasă este stricată de încălţările nepotrivite.

De aceea m-am gândit să vă ofer câteva sugestii în privinţa încălţărilor de vară şi a felului în care pot fi purtate.

Desigur, la lista mea se pot adăuga şi altele. De exemplu, dacă mergi frecvent la petreceri ar fi bine să ai cel puţin nişte sandale cu toc elegante.

Sau dacă eşti o persoană activă şi îţi plac drumeţiile, ţi-ar trebui nişte sandale sport sau pantofi de trecking.

Selecţia mea se referă mai ales la încălţările pentru ţinute de zi, de birou sau de timp liber.

Iată care sunt recomandările mele.

Papuci sau sandale plate

Papucii cu talpă plată sunt, cu adevărat, cei mai comozi (căci nici măcar nu te mai apleci să-ţi închei catarama) iar sandalele îi secondează îndeaproape.

Te sfătuiesc să alegi sandale cu talpă plată de 1-1,5 cm, pentru că cele cu talpa subţire ca o foiţă de ţigară nu oferă nici susţinere, nici protecţie faţă de neregularităţile drumului.

De asemenea, dacă eşti plinuţă sau dacă picioarele tale au tendinţa de a se umfla după ce mergi mai mult, îţi recomand sandale cu barete mai late, nu din cele foarte subţiri.

Baretele subţiri contrastează neplăcut cu un picior mai grăsuţ iar după ce se umflă piciorul ajung să te strângă. Vorbesc din experienţă! 🙂

Poţi purta sandale plate indiferent de înălţimea ta, dar cel mai bine vor arăta cu ele femeile mai înalte.

Cu ce le poţi purta

Sandalele plate merg foarte bine cu rochii lungi şi lejere stil boho, cu pantaloni largi, fie lungi, fie culotte, cu rochii tunică până la genunchi.

Dacă nu eşti slabă şi înaltă nu ţi-aş recomanda să porţi sandale plate cu fuste creion sau pantaloni strâmţi.

Sunt încălţări pentru timpul liber şi ţinute relaxate. Nu se potrivesc la ţinutele office sau la cele elegante “ladylike”.

Iată nişte modele frumoase de sandale plate.

Sandale cu platformă

Sandalele cu platformă sunt o categorie vastă de produse, din care poţi alege ce se potriveşte stilului şi picioarelor tale.

Există, pe de-o parte, cele cu platformă orizontală, denumite flatforms, la care talpa piciorului stă orizontal dar talpa sandalei este groasă. Grosimea platformei poate varia mult, dar eu vă recomand, pentru comoditate, platforme de maxim 2-5 cm.

Pe de altă parte, există sandalele cu talpă ortopedică şi platformă, adică cele cu toc triunghiular, în care călcâiul este mai înălţat faţă de vârf.

Şi la acestea vă recomand tălpi de grosime medie iar diferenţa dintre vârf şi călcâi să nu depăşească înălţimea tocurilor la care vă simţiţi confortabil.

Cum le purtăm

Sandalele cu platformă pot avea aspect elegant sau casual, deci în funcţie de asta le vei integra în ţinutele tale.

Cele cu platformă medie şi şi aspect elegant pot fi purtate la birou sau în ţinute de zi elegante.

Cele cu platformă plată şi talpă zimţată merg la ţinute casual, cu pantaloni sau blugi largi.

Iar sandalele cu platforma îmbrăcată în cânepă (în stilul espadrilelor) se potrivesc de minute cu rochiile lungi şi ţinutele stil flower power dar şi cu blugi bootcut sau pantaloni largi de in.

Iată câteva exemple de sandale cu platformă cu modele variate.

Sandale cu toc gros

Dacă îţi doreşti să adaugi câţiva cm la înălţimea ta dar nu-ţi plac platformele, poţi alege nişte sandale cu toc gros.

Preferatele mele sunt cele cu toc mediu, între 5-8 cm, dar desigur, vei alege înălţimea tocului în funcţie de căt de comod te simţi pe tocuri.

Poţi, de asemenea, să porţi în locul sandalelor papuci cu toc gros, care sunt în vogă în acest sezon. Într-o măsură mai mare decât sandalele, papucii dau o notă modernă şi tinerească ţinutei.

Cu ce le purtăm

Sandalele cu toc gros au un aspect mai elegant decât platformele deci pot fi purtate cu succes în ţinute office, ţinute elegante de zi, sau chiar la ocazii speciale.

Nu prea se potrivesc, însă, cu ţinutele casual, cu blugii sau pantalonii strâmţi, şi nici cu rochiile de vară largi, stil “ţaranesc”.

Sandalele cu toc gros conferă ţinutei o alură elegantă, “de doamnă”, aşa că e bine să le asociem cu o vestimentaţie în acelaşi stil.

Iată mai multe exemple de sandale şi papuci cu toc gros.

Tenişi

Când spun tenişi nu mă refer la sneakers, şi ei foarte populari în ţinutele de toată ziua, în orice anotimp.

Tenişii (în nici un caz teneşi, aşa cum greşit spun mulţi!) sunt pantofii sport din pânză, cu talpă plată. Cele care am trăit în comunism ne aducem prea bine aminte de tenişii chinezeşti, atât de căutaţi în acea perioadă.

Din fericire acum sortimentul este mult mai bogat, iar gama de culori include nu doar alb şi negru ci şi multe culori vesele: galben, roz, vernil, lila.

Au apărut şi tenişi cu platformă, deci dacă eşti mică de statură şi îţi plac tenişii, poţi alege acest model.

Cum îi purtăm

Tenişii dau ţinutei un aer tineresc şi dinamic, sunt comozi şi se pot purta atât cu pantaloni cât şi cu fustă.

Se potrivesc cel mai bine cu blugi, pantaloni creion sau culotte deasupra gleznelor. Dar arată bine şi cu fuste sau rochii cu croială cloş, de la cele scurte până la genunchi pănă la cele midi sau maxi.

Iată mai multe modele de tenişi în culori diverse.

Balerini şi espadrile

Tot în categoria încălţărilor comode se înscriu balerinii şi espadrilele. I-am pus laolaltă pentru că sunt pantofi cu talpă plată, potriviţi mai degrabă ţinutelor casual.

Desigur, sunt şi excepţii, există balerini foarte eleganţi şi decoraţi cu elemente preţioase, potriviţi ţinutelor de seară.

Cu ce îi purtăm

Poţi purta balerini cu rochii pe talie şi fustă amplă pentru un look retro, în stilul anilor ‘50. La fel, cu pantaloni creion, un tricou în dungi şi un cardigan pe umeri.

Dar de fapt, balerinii se pot purta cu majoritatea rochiilor, de orice lungime sau croială. Doar dacă eşti mică de statură ar fi bine să alegi rochii midi sau până la genunchi atunci când porţi balerini.

La rândul lor espadrilele merg cu rochii de vara sau pantaloni de in, în ţinute relaxate de vacanţă sau în stil flower power.

Dacă balerinii cu formă elegantă pot fi purtaţi la birou, espadrilele, cu aspectul lor rustic,  sunt numai pentru timpul liber.

Iată câteva modele frumoase de balerini şi espadrile.

Acestea au fost, dragi prietene, sugestiile mele în privinţa încălţărilor de vară. Sper să vă fie de folos şi să vă ajute să alegeţi încălţările perfecte, în care să vă simţiţi minunat.

Cu drag,

Articole pe care poate le-ai ratat

7 modele de sandale perfecte pentru fetele plinuţe (şi nu numai)

Cum să-ţi alegi pantofii potriviţi pentru ţinuta ta

Cum să te îmbraci cu stil vara

Dacă articolul ţi-a plăcut dă-i un Like şi recomandă-l şi prietenelor tale printr-un Share. Iar dacă vrei să afli când postez un nou articol, dă un Follow la pagina mea de Facebook.

Summary
5 tipuri de încălţări de vară pe care ar trebui să le ai, dacă îţi doreşti ţinute cu stil
Article Name
5 tipuri de încălţări de vară pe care ar trebui să le ai, dacă îţi doreşti ţinute cu stil
Description
Recomandări pentru încălţări de vară.
Author
MaxineOver50

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *