Pentru plinuțe,  Shopping cu Maxine

Blugi pentru plinuţe – mărimi, modele, magazine

Pentru foarte multe femei blugii sunt cea mai purtată piesă din garderoba lor. Practici şi versatili, blugii sunt purtaţi la birou, la film, la o întâlnire cu prietenele, la o plimbare în parc sau o seară la restaurant.

Dar pentru noi, plinuţele, găsirea blugilor potriviţi este, adesea, o problemă complicată. Mai întâi, pentru că nu e uşor deloc să găseşti mărimea care ţi se potriveşte.

Ce mărime luăm?

Cele mai multe dintre noi ştiu ce mărime poartă la pantaloni. Eu, de exemplu, port 50 în marimi europene şi 20 sau 22 (depinde de croială) în marimi englezeşti.

Dar mărimile blugilor sunt diferite. Probabil că ai văzut adesea etichetele cu acea combinaţie de două numere de genul 36/32. Dacă nu eşti lămurită ce înseamnă aceste numere şi cum poţi stabili care e mărimea ta, iată explicaţia pe scurt.

Mărimile la blugi sunt exprimate în unitatea de măsură englezească inch.

1 inch = 2,54 cm.

Primul din cele două numere reprezintă circumferinţa taliei. Cel de-al doilea lungimea cracului pe interior, măsurată de la răscroială până la tiv.

Prin urmare, nişte blugi marimea 36/32 vor avea 36 x 2,54 = 91,44 cm în talie şi lungimea de 32 x 2,54 = 81,28 cm.

Există trei lungimi standard:

  • scurt (short) – 30 inch – 76,20 cm
  • normal (regular)  – 32 inch – 81,28 cm
  • lung (long) – 34 inch – 86,36 cm

Eu am 1,70 m şi port regular. În general această lungime vine bine la înălţimi intre 1,65 m şi 1,75 m.

Cât priveşte lărgimea, cel mai sigur mod în care poţi alege mărimea potrivită este să-ţi măsori circumferinţa taliei cu un centimetru de croitorie şi să alegi blugii care au mărimea cea mai apropiată de dimensiunea ta, dar nu o depăşesc.

De exemplu eu am 105 cm în talie şi îmi iau blugi marimea 40/32 (101,6 cm/81,28 cm). Nu aleg niciodată o mărime mai mare în talie decât dimensiunea mea pentru că blugii trebuie să stea strânşi pe talie şi, în plus, având un anumit procent de elastan, se lasă şi se lărgesc puţin la purtare.

Dacă nu ai la îndemână instrumente de măsurat, iată şi un tabel de corespondenţă între mărimile blugilor şi mărimile clasice, cu care eşti obişnuită. Am pus ca lungime pe cea regular (32) dar alegerea o faci în funcţie de înălţimea ta.

Mărime blugiMărime clasică
26/3234
27/3234-36
28/3236
29/3238
30/3238-40
31/3240
32/3240-42
33/3242
34/3244
35/3244-46
36/3246
37/3246-48
38/3248
39/3248-50
40/3250
41/3250-52
42/3252
43/3252-54
44/3254

Ce model alegem?

Ca şi în cazul mărimilor, marea varietate de modelele de blugi poate să-ţi creze confuzii şi să te pună în dificultate.

Blugi skinny, blugi boyfriend, bootcut, regular fit, loose fit, cu talie înaltă, medie sau joasă – ce să alegi dintr-o aşa de mare diversitate?

Lucrurile nu sunt, însă, aşa de complicate precum par.

Mai întâi să vorbim de înălţimea taliei. Este limpede că pentru o fată plinuţă nu poate fi vorba de jeanşi cu talie joasă. Slavă Domnului, acest model de blugi a şi ieşit din tendinţe, deci nu mai e de găsit prin magazine.

Rămân, prin urmare, blugii cu talie medie (la nivelul buricului) sau cei cu talie înaltă (care acoperă buricul). Ambele variante sunt de luat în considerare, în funcţie de forma corpului tău.

Blugii cu talie înaltă strîng cel mai bine burtica şi conturează frumos talia şi soldurile.

Dar există şi modele cu talie foarte înaltă (o palmă deasupra buricului) care mie mi se par cam inconfortabile.

Printre numeroasele modele de blugi pentru plinuţe sunt câteva croieli avantajoase pentru plinuţe şi altele mai puţin, am mai scris despre asta aici.

Blugii drepţi

Sunt blugii cu croiala clasică, potriviţi pentru orice siluetă. Dacă alegi un denim închis la culoare poţi să-i porţi cu sacou şi cămaşă albă la birou. Dacă preferi denimul deschis la culoare, combină-i cu un tricou şi tenişi coloraţi, pentru un look casual.

Blugii boyfriend

Ceva mai largi pe pulpe, se îngustează către glezne şi au adesea aspect uzat. Se potrivesc siluetelor de tip măr sau coloană.

Îi poţi purta în ţinute casual, cu ghete sau pantofi sport, sau poţi crea un contrast stilistic interesant, alegând pantofi cu toc şi o bluză elegantă.

Blugii bootcut

Sunt blugii puţin evazaţi de la genunchi în jos, nu mai largi decât lungimea ghetei (boot).

Se poartă neapărat cu tocuri sau platforme, arată excelent cu cizme cu toc gros. Siluetele  clepsidră şi pară se înţeleg minunat cu acest model de blugi.

Blugii skinny

Nu, nu trebuie să fii skinny ca să porţi acest tip de jeanşi 🙂 Denumirea se referă la faptul că blugii sunt strânşi pe picior, de sus până jos.

Dacă au suficient elastan şi o ţesătură puţin rigidă îţi vor contura frumos linia picioarelor şi vor fi şi comozi, în acelaşi timp. Sunt potriviţi pentru orice tip de siluetă, cu condiţia să îi porţi cu topul adecvat.

Blugii culottes şi cei cu manşete late

Sunt trendy şi arată excelent pe fetele slabe şi înalte, dar nu aduc nici un serviciu plinuţelor. Ambele modele scurteaza vizual picioarele şi te fac să pari mai scundă şi mai plină decât eşti.

De unde cumpărăm?

Dacă fetele slabe îţi găsesc cu uşurinţă blugi online, magazine cu blugi pentru plinuţe sunt foarte puţine. De fapt, singurele pe care le cunosc şi de la care am cumpărat sunt:

  • About you – Au branduri cunoscute, produse de calitate, modele diverse.
  • Bonprix – De departe, preferaţii mei. Îmi cumpăr marimile 48 sau 50, în funcţie de croială (48 la boyfriend jeans, 50 la skinny) şi mi s-au potrivit perfect de fiecare dată.

Sper ca informaţiile prezentate aici să-ţi fie de folos şi să te ajute să-ţi cumperi blugi care să-ţi vină perfect şi în care să te simţi minunat.

Pentru că…

Meriţi să fii mereu frumoasă!

Dacă articolul ţi-a plăcut recomandă-l şi prietenelor tale printr-un Share. Iar dacă vrei să afli când postez un nou articol, dă un Follow la pagina mea de Facebook: https://www.facebook.com/shopping.cu.maxine/

Summary
Blugi pentru plinuţe - mărimi, modele, magazine
Article Name
Blugi pentru plinuţe - mărimi, modele, magazine
Description
Cum alegem blugii: mărimea, modelul, de unde îi cumpărăm.
Author
Maxine Over 50