Blugi pentru plinuţe – mărimi, modele, magazine

Pentru foarte multe femei blugii sunt cea mai purtată piesă din garderoba lor. Practici şi versatili, blugii sunt purtaţi la birou, la film, la o întâlnire cu prietenele, la o plimbare în parc sau o seară la restaurant.

Dar pentru noi, plinuţele, găsirea blugilor potriviţi este, adesea, o problemă complicată. Mai întâi, pentru că nu e uşor deloc să găseşti mărimea care ţi se potriveşte.

Ce mărime luăm?

Cele mai multe dintre noi ştiu ce mărime poartă la pantaloni. Eu, de exemplu, port 50 în marimi europene şi 20 sau 22 (depinde de croială) în marimi englezeşti.

Dar mărimile blugilor sunt diferite. Probabil că ai văzut adesea etichetele cu acea combinaţie de două numere de genul 36/32. Dacă nu eşti lămurită ce înseamnă aceste numere şi cum poţi stabili care e mărimea ta, iată explicaţia pe scurt.

Mărimile la blugi sunt exprimate în unitatea de măsură englezească inch (în româneşte se scrie şi se pronunţă inci).

1 inci = 2,54 cm.

Primul din cele două numere reprezintă circumferinţa taliei. Cel de-al doilea lungimea cracului pe interior, măsurată de la răscroială până la tiv.

Prin urmare nişte blugi marimea 36/32 vor avea 36 inci în talie şi 32 inci lungimea pe interior. Adică în centimetri 36 x 2,54 = 91,44 cm în talie şi lungimea de 32 x 2,54 = 81,28 cm.

Există trei lungimi standard:

  • scurt (short) – 30 inci – 76,20 cm
  • normal (regular)  – 32 inci – 81,28 cm
  • lung (long) – 34 inci – 86,36 cm

Eu am 1,70 m şi port regular, deci al doilea număr va fi 32. În general această lungime vine bine la înălţimi intre 1,65 m şi 1,75 m.

Cât priveşte lărgimea, cel mai sigur mod în care poţi alege mărimea potrivită este să-ţi măsori circumferinţa taliei cu un centimetru de croitorie şi să alegi blugii care au mărimea cea mai apropiată de dimensiunea ta, dar nu o depăşesc.

De exemplu eu am 105 cm în talie şi îmi iau blugi marimea 40/32 (101,6 cm/81,28 cm). Nu aleg niciodată o mărime mai mare în talie decât dimensiunea mea pentru că blugii trebuie să stea strânşi pe talie şi, în plus, având un anumit procent de elastan, se lasă şi se lărgesc puţin la purtare.

Dacă nu ai la îndemână instrumente de măsurat, iată şi un tabel de corespondenţă între mărimile blugilor şi mărimile clasice, cu care eşti obişnuită. Am pus ca lungime pe cea regular (32 inci) dar alegerea o faci în funcţie de înălţimea ta.

Mărime blugiMărime clasică
26/3234
27/3234-36
28/3236
29/3238
30/3238-40
31/3240
32/3240-42
33/3242
34/3244
35/3244-46
36/3246
37/3246-48
38/3248
39/3248-50
40/3250
41/3250-52
42/3252
43/3252-54
44/3254

Ce model alegem?

Ca şi în cazul mărimilor, marea varietate de modelele de blugi poate să-ţi creze confuzii şi să te pună în dificultate.

Blugi skinny, blugi boyfriend, bootcut, regular fit, loose fit, cu talie înaltă, medie sau joasă – ce să alegi dintr-o aşa de mare diversitate?

Lucrurile nu sunt, însă, aşa de complicate precum par.

Mai întâi să vorbim de înălţimea taliei. Este limpede că pentru o fată plinuţă nu poate fi vorba de jeanşi cu talie joasă. Slavă Domnului, acest model de blugi a şi ieşit din tendinţe, deci nu mai e de găsit prin magazine.

Rămân, prin urmare, blugii cu talie medie (la nivelul buricului) sau cei cu talie înaltă (care acoperă buricul). Ambele variante sunt de luat în considerare, în funcţie de forma corpului tău.

Blugii cu talie înaltă strîng cel mai bine burtica şi conturează frumos talia şi soldurile.

Dar există şi modele cu talie foarte înaltă (o palmă deasupra buricului) care mie mi se par cam inconfortabile.

Dintree numeroasele modele de blugi pentru plinuţe, iată care sunt cele pe care le port eu.

Blugii drepţi

Sunt blugii cu croiala clasică, potriviţi pentru orice siluetă. Dacă alegi un denim închis la culoare poţi să-i porţi cu sacou şi cămaşă albă la birou. Dacă preferi denimul deschis la culoare, combină-i cu un tricou şi tenişi coloraţi, pentru un look casual.

Blugii boyfriend

Ceva mai largi pe pulpe, se îngustează către glezne şi au adesea aspect uzat.

Îi poţi purta în ţinute casual, cu ghete sau pantofi sport, sau poţi crea un contrast stilistic interesant, alegând pantofi cu toc şi o bluză elegantă.

Blugii bootcut

Sunt blugii puţin evazaţi de la genunchi în jos, nu mai largi decât lungimea ghetei (boot).

Se poartă neapărat cu tocuri sau platforme, arată excelent cu cizme cu toc gros. Siluetele  clepsidră şi pară se înţeleg minunat cu acest model de blugi.

Blugii skinny

Nu, nu trebuie să fii skinny ca să porţi acest tip de jeanşi 🙂 Denumirea se referă la faptul că blugii sunt strânşi pe picior, de sus până jos.

Deşi în ultimii doi ani blugii skinny au scăzut în popularitate, rămân alegerea cea mai bună dacă vrei să porţi blugi iarna, introduşi în carâmbul cizmelor.

Dacă au suficient elastan şi o ţesătură puţin rigidă îţi vor contura frumos linia picioarelor şi vor fi şi comozi, în acelaşi timp. Sunt potriviţi pentru orice tip de siluetă, cu condiţia să îi porţi cu topul adecvat.

Blugii largi

În ultimele două sezoane au intrat în trend blugii largi de sus până jos, pe care multă vreme i-am considerat dezavantajoşi pentru fetele plinuţe şi i-am evitat.

Dacă însă eşti înaltă sau îi porţi cu pantofi cu toc sau platformă, comoditatea acestui model este de neegalat.

Blugii cropped

Cropped adică retezaţi la nivelul gleznelor. Pot avea croială largă, tip culotte, sau pot fi strâmţi pe coapse şi uşor evazaţi spre glezne.

La fel ca şi în cazul blugilor largi am avut ceva prejudecăţi în privinţa acestui model dar după ce mi-am luat prima pereche am constatat că arată de fapt foarte bine şi fac să pară gleznele mai subţiri.

De unde cumpărăm?

Dacă fetele slabe îşi găsesc cu uşurinţă blugi online, magazine cu blugi pentru plinuţe sunt foarte puţine. De fapt, singurele despre care ştiu că au mărimi mari sunt:

  • About you – Au branduri cunoscute, produse de calitate, modele diverse.
  • Bonprix – De departe, preferaţii mei. Îmi cumpăr marimile 48 sau 50, în funcţie de croială (48 la boyfriend jeans, 50 la skinny) şi mi s-au potrivit perfect de fiecare dată.
  • H&M – mi-am cumpărat o mulţime de pantaloni de la ei dar încă nu şi blugi. Am de gând să încerc în toamna asta pentru că au modele interesante şi mărimi până la 4XL.

Sper ca informaţiile prezentate aici să-ţi fie de folos şi să te ajute să-ţi cumperi blugi care să-ţi vină perfect şi în care să te simţi minunat.

Pentru că…

Meriţi să fii mereu frumoasă!

Cu drag,

Articole pe care poate le-ai ratat

Cum să porţi un palton negru cu blugi

Cum să porţi un taior clasic într-o ţinută casual

Cum să combini imprimeurile – dungi şi animal print

Dacă articolul ţi-a plăcut dă-i un Like şi recomandă-l şi prietenelor tale printr-un Share. Iar dacă vrei să afli când postez un nou articol, dă un Follow la pagina mea de Facebook.

Summary
Blugi pentru plinuţe - mărimi, modele, magazine
Article Name
Blugi pentru plinuţe - mărimi, modele, magazine
Description
Cum alegem blugii: mărimea, modelul, de unde îi cumpărăm.
Author
Maxine Over 50