Ghid practic – Cum să-ţi cumperi pantaloni online

Am primit o mulţime de intrebări de la voi în privinţa felului în care procedez eu ca să-mi aleg mărimea potrivită atunci când comand online.

Când e vorba de cumpărături online, pantalonii sunt, după părerea mea, produsul care ridică cele mai multe probleme. Asta pentru că şoldurile şi posteriorul reprezintă, pentru foarte multe femei, zona asupra căreia nu ar vrea să atragă atenţia, iar nişte pantaloni prost aleşi nu reuşesc să mascheze aşa cum am vrea celulita sau colăceii.

Aşa cum am mai scris, eu îmi fac cumpărătirile numai online iar pantalonii sunt la mare cinste în garderoba mea. Pot spune, deci, că am găsit soluţia câştigătoare pentru a cumpăra online pantaloni potriviţi ca mărime şi avantajoşi pentru silueta mea.

Desigur, mi s-a întâmplat şi să mă înşel, chiar dacă destul de rar. Nu în sensul că pantalonii cădeau de pe mine sau că nu intram în ei. Mai degrabă a fost vorba de o textură a materialului care nu mi-a plăcut sau de croieli care mă făceau să par mai masivă decît sunt.

Am să vă împărtăşesc aici care sunt punctele la care sunt atentă când cumpăr haine online şi pantaloni în mod special.

Mă voi referi la magazinul meu online preferat care este bonprix.ro, pentru că, deşi mi-am cumpărat pantaloni şi din alte locuri, cei mai mulţi i-am luat de la Bonprix iar gradul meu de satisfacţie depăşeşte 90%.

Prin urmare, iată cum îmi aleg eu pantalonii.

Îmi cunosc forma corpului

Este un element esenţial dacă vrei să-ţi cumperi haine online şi, în general, dacă vrei să te îmbraci cu stil. Am scris aici şi aici despre tipurile de siluete şi cum să-ţi alegi hainele în funcţie de forma corpului, iar pe net găseşti o mulţime de informaţii despre acest subiect.

Eu am o siluetă pară, cu bust mediu, talie mai subţire şi şoldurile ceva mai late decît umerii. Aşa stând lucrurile, am întotdeauna în vedere faptul că pantalonii trebuie să fie cu o măsură mai mari decât topurile.

De asemenea, deoarece odată cu înaintarea în vârstă am căpătat acea nesuferită “muffin top”, prefer modelele de pantaloni care îmi strâng abdomenul şi le evit, în general, pe cele cu pense în faţă care fac acea zonă să pară şi mai mare. Dacă, însă, îmi cumpăr un astfel de model (căci acum sunt la modă) am grijă să îl port întotdeauna cu lenjerie modelatoare.

În plus, ţin seama de faptul că în afară de a avea şoldurile late am şi coapsele pline deci pantalonii trebuie să se potrivească nu doar peste şolduri şi posterior ci şi peste coapse.

Îmi ştiu măsurile

Evident, neputând să probezi hainele atunci când le cumperi, nu poţi să-ţi comanzi haine online fără să-ţi cunoşti măsurile. Mă refer atât la dimensiunile peste bust, talie şi şolduri cât şi la mărimile standard care ţi se potrivesc la confecţii.

Măsurarea dimensiunilor proprii se face în faţa oglinzii, cu un metru de croitorie. Se măsoară în zona cea mai proeminentă a bustului, în zona cea mai subţire a taliei şi în zona cea mai lată a şoldurilor.

În principiu, odată ce ţi-ai măsurat dimensiunile trebuie să consulţi tabelul de mărimi care poate fi accesat în fiecare pagina de produs şi să-ţi alegi, pe baza acestuia, mărimea potrivită.

Ca să înţelegi mai bine cum te poţi orienta, iată un exemplu concret.

Eu port, în general, la confecţii măsura 50. Dimensiunile mele sunt bust 115 cm, talie 100 cm, şolduri 125 cm. Conform tabelului mă încadrez şi la Bonprix  la mărimea 50, care are următoarele intervale de dimensiuni: bust 114-119 cm, talie 97-102 cm, şold 121-125 cm.

La Bonprix, însă, există o anumită particularitate în legătură cu mărimile: fiind produse nemţeşti, tiparele după care sunt confecţionate hainele sunt mai mari. Aşa că, dacă te încadrezi în intervalul de dimensiuni aferent unei anumite măsuri, trebuie să-ţi comanzi produsele cu un număr mai mic. Ba chiar, dacă eşti în capătul inferior al intervalului, cu două numere mai mici.

De exemplu, la rochii, bluze şi fuste eu îmi cumpăr întotdeauna 46 sau 48, în funcţie de croială, niciodată 50. Totuşi, la pantalonii drepţi sau blugi iau mărimea 50 care îmi vine de obicei foarte bine atât peste fund cât şi peste coapse.

Prin urmare, pentru a cumpăra măsura corectă trebuie să ţii seama de dimensiunile tale şi de regula “cu o mărime mai mică”, dar trebuie să te orientezi şi în funcţie de forma corpului tău.

Am grijă la material

Materialul din care sunt făcuţi pantalonii este foarte important când alegi mărimea, deci îţi recomand să citeşti întotdeauna cu atenţie această informaţie.

Blugii sunt confecţionaţi din bumbac, uneori în amestec cu alte fibre (poliester, viscoză) şi elastan. Dacă procentul de elastan nu depăşeşte 1% eu îmi cumpăr mărimea 50 pentru că materialul este destul de rigid iar mărimea 48, deşi mi s-ar potrivi, mi-ar fi uşor inconfortabilă.

Dacă ţesătura are 3-5% elastan, îmi cumpăr 48, deoarece asta înseamnă că jeanşii respectivi sunt foarte elastici deci vor fi confortabili chiar şi la o mărime mai mică.

La reiaţi, care sunt făcuţi din 98% bumbac şi 2% elastan îmi iau de asemenea 50 pentru că materialul este mai gros iar mărimea 48 nu mi se aşează bine pe coapse.

La pantalonii de bumbac mai subţiri şi pantalonii chino care au 97% bumbac, 3% elastan iau de obicei tot 50, din acelaşi considerent al coapselor groase. Ce-i drept, uneori se întâmplă ca pantalonii care îmi vin bine pe coapse să-mi fie largi în talie, dar pentru asta există curele sau, în cazurile mai serioase, croitoreasă.

Pantalonii din jerse cu 95% viscoză şi 5% elastan sunt mult mai lejeri decât cei de bumbac aşa că iau 48 sau chiar 46, în funcţie de croială. Pe de altă parte, la pantalonii de vară cu 55% in şi 45% bumbac, care nu au deloc elastan, aleg mărimea 50 pentru că vreau să-mi stea lejer pe coapse, chiar dacă trebuie să-i ajustez în talie.

Prin urmare, după cum vedeţi, la dimensiunile şi forma corpului meu, am de ales între mărimile 50 şi 48, alegere pe care o fac în funcţie de materialul din care sunt făcuţi pantalonii dar şi de croiala lor.

Sunt atentă la croială

Mi s-a întâmplat să dau greş în câteva rânduri cu pantalonii comandaţi de la Bonprix pentru că nu am ţinut seama de croiala lor. Mi-am bazat alegerea doar pe material şi pentru că avea un conţinut mai mare de elastan am crezut că mărimea 48 o să-mi vină bine. Fiind însă pantaloni skinny îmi veneau neplăcut de strâmţi pe coapse aşa că i-am returnat.

Pe de altă parte am fost şi în situaţia contrară când mi-am comandat mărimea 50  la nişte pantaloni de in care nu aveau deloc elasticitate dar care erau croiţi prea generos şi mi-au fost mari în talie.

În această situaţie, însă, prefer să duc pantalonii la retuşat la croitoreasă pentru că mărimea inferioară mi-as fi fost strâmtă pe coapse.

Apropo de croiala pantalonilor, cei de la Bonprix au o particularitate pe care nu am mai întâlnit-o la alte branduri şi care este extrem de utilă: au mai multe găici pentru curea. Chiar dacă pare un detaliu, este unul important.

Dacă porţi curea (ceea ce îţi recomand cu căldură) probabil ai observat că majoritatea pantalonilor (inclusiv blugii) au 5 găici iar cureaua alunecă adesea în sus faţă de betelia pantalonilor, unde ar trebui să stea.

Blugii şi pantalonii de la Bonprix au 8 găici care susţin cureaua, făcând-o să stea cuminte la locul ei şi păstrând ţinuta ordonată şi elegantă.

Prefer să retuşez în loc să returnez

Foarte multe femei (inclusiv eu) au siluete debalansate, adică partea inferioară şi cea superioară a corpului au dimensiuni diferite. În plus, poţi avea talia mai subţire şi posteriorul mai mare, sau dimpotrivă, talia mai groasă şi coapse subţiri.

În asemenea cazuri, indiferent dacă îţi cumperi pantaloni online sau din magazinele fizice, regula este să te orientezi după cea mai mare dimensiune.

Dacă ai abdomenul proeminent (deci eşti siluetă de tip măr) o să-ţi cumperi pantaloni care te cuprind în talie, chiar dacă îţi vor fi mari peste fund. Invers, dacă ai o siluetă pară, ca mine, vei lua pantaloni care să-ţi vină bine peste şolduri şi coapse, chiar dacă îţi vor fi mari în talie.

Şi pentru că nu poţi purta haine care nu-ţi vin bine, soluţia este retuşarea la croitor a zonelor care nu-ţi vin bine. Pantalonii nu sunt, în general, greu de modificat, eu am modificat la croitorie o mulţime dintre ei.

Am scurtat tivul şi am transformat linia dreaptă în linie creion, îngustată către glezne, i-am strîmtat în talie şi pe şolduri, am luat 1-2 cm pe interior atunci când cracul era prea larg.

Datorită orelor de lucru manual din şcoala generală încă ştiu să cos de mână şi să însăilez, aşa că merg la croitorie cu liniile pe care vreau să facă modificările deja trasate şi însăilate. Te sfătuiesc să faci la fel şi să nu te bazezi doar pe priceperea croitoresei.

Prin urmare, sfatul meu este ca dacă ţi-ai cumpărat nişte pantaloni care sunt puţin prea mari, mai ales dacă sunt nepotriviţi doar în unele zone şi vin bine în altele, să îi modifici şi să-i faci să se potrivească perfect siluetei tale.

Fireşte, dacă ai comandat o mărime mult prea mare şi pantalonii cad de pe tine, este cazul să-i returnezi şi să alegi mai bine data viitoare.

Acestea sunt, dragi prietene, criteriile de care ţin seama când îmi cumpăr pantaloni online. La început pare niţel complicat, dar după două-trei comenzi te familiarizezi cu mărimile şi materialele şi e din ce în ce mai simplu.

În general la Bonprix găseşti o gamă foarte largă de mărimi la majoritatea produselor. Cele mai multe au mărimi de la 36 la 50 şi nu-s puţine cele care merg până la 56 sau 58. Iar în privinţa pantalonilor, fie că vorbim de mărimi sau de calitate, nu cunosc pe netul românesc vreun magazin comparabil, în aceeaşi plajă de preţuri.

Pozele care ilustrează articolul conţin diverse modele de pantaloni pe care mi i-am cumpărat de-a lungul ultimilor ani de la Bonprix, de la blugi la pantaloni de jerse, reiaţi, pantaloni de bumbac sau de in.

Evident, aplic aceleaşi reguli şi când cumpăr pantaloni de la alte magazine, diferă doar gama de mărimi şi tabelul de măsuri specific fiecărui magazin.

Sper ca recomandările şi sugestiile mele să-ţi fie de folos şi să te ajute să-ţi cumperi pantaloni care să-ţi vină perfect, în care să arăţi şi să te simţi minunat.

Pentru că…

Meriţi să fii mereu frumoasă!

Articole pe care poate le-ai ratat

Pantaloni pentru siluete plinuţe

Blugi pentru plinuţe – mărimi, modele, magazine

Cum să te îmbraci cu stil când eşti plinuţă

Dacă articolul ţi-a plăcut recomandă-l şi prietenelor tale printr-un Share. Iar dacă vrei să afli când postez un nou articol, dă un Follow la pagina mea de Facebook: https://www.facebook.com/shopping.cu.maxine/

Summary
Cum să-ţi cumperi pantaloni online
Article Name
Cum să-ţi cumperi pantaloni online
Description
Să îţi cunoşti forma corpului, dimensiunile, fii atentă la material şi croială.
Author
Maxine Over 50

11 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *