Cum să cumperi haine online fără să te simţi (şi fără să fii) trasă pe sfoară

Pentru multe femei comenzile online de haine sau accesorii sunt destul de frustrante. Nu ai la dispoziţie decât câteva poze, nişte informaţii adesea sumare şi un tabel de mărimi din care nu înţelegi mare lucru.

Se întâmplă adesea să comanzi produsul dorit doar pentru ca atunci când îl primeşti să fii dezamăgită fie de mărime, fie de material, sau să constaţi că nuanţa aleasă nu se potriveşte cu tenul tău.

Te gândeşti să returnezi dar ţi se pare o bătaie de cap prea mare aşa că renunţi şi te resemnezi cu pierderea, jurând că e ultima oară când cumperi online.

Este un scenariu familiar multor femei şi este motivul pentru care, în ciuda avantajelor evidente ale comerţului online, acestea preferă să cumpere din magazinele fizice.

Eu am o experienţă îndelungată în shoppingul online, atât în calitate de client cât şi de vânzător. Mai bine de 12 ani am avut un magazin online de fashion (www.maxine.ro) pentru care aprovizionarea cu produse o făceam exclusiv online. De asemenea, pentru mine nu cumpăr decât online, din motivele pe care le-am detaliat aici.

Iată de ce m-am gândit că ar fi utile câteva sfaturi despre cum să cumperi online aşa încât să nu fii dezamăgită de rezultat. Pentru că e un articol lung iată care sunt principalele secţiuni.

Cum alegi magazinul

Primul element de care trebuie să ţii seama când faci cumpărături online (fie ele de fashion sau de orice altă natură) este magazinul de unde cumperi.

Poate ţi s-a întâmplat să vezi pe Facebook reclame la rochii sau pantofi care ţi-au luat ochii şi te-au tentat să dai click. Ai ajuns în pagina unui produs care ţi-a plăcut aşa de mult încât te-ai grăbit să-l comanzi.

Este o greşeală.

Niciodată, niciodată nu trebuie să cumperi online din impuls, fără să verifici magazinul din care cumperi.

Ce trebuie să verifici?

  • Ca magazinul să aibă date de contact: număr de telefon, adresă de mail, adresă fizică. Dacă în pagina de contact este un simplu formular, deja trebuie să fie un semnal de alarmă. Numărul de telefon este foarte important pentru că doreşti să poţi lua legătura cu un reprezentant al magazinului pentru a obţine diverse informaţii sau pentru a face reclamaţii, dacă e cazul.

  • Să fie prezente datele fiscale ale firmei care administrază magazinul – de obicei acestea sunt în pagina de Termeni şi condiţii. Şi dacă tot ai ajuns acolo, citeşte, chiar şi pe sărite, aceste informaţii şi dă un search pe Google după numele sau codul fiscal al firmei.

  • Vechimea magazinului – cu cât este de mai mult timp pe piaţă, cu atât este mai de încredere.

  • Cum se face returul produselor, dacă magazinul oferă retur gratuit, care este adresa de retur şi în cât timp se restituie banii

  • În cât timp se face livrarea produselor şi cât costă transportul. Daca se specifică şi cu ce curier se livrează, cu atât mai bine.

Pe Internetul românesc sunt câteva tipuri de magazine online de fashion din care poţi alege:

  • versiunile româneşti ale brandurilor internaţionale: H&M, Mango, Reserved, Bonprix, Born2Be, CCC şi altele – sunt surse de încredere dar nu trebuie să uiţi să verifici timpul de livrare şi condiţiile de retur

  • magazinele româneşti consacrate – Shopika, DyFashion, Nissa, Yokko, Dasha, Zonia, DePurtat şi multe altele – chiar dacă ai auzit lucruri bune despre ele, e bine să verifici informaţiile de mai sus

  • magazinele multibrand: AboutYou, Answear, FashionDays, ePantofi, Modivo – multe au sediile în alte ţări, neapărat să verifici cum se face returul

  • marketplace-urile, în speţă Emag care a ocupat, practic, toată piaţa – de abordat cu precauţie. Nu Emag este cel care vinde produsele de fashion ci nenumăratele magazine partenere înscrise în marketplace. Ai avantajul că eşti protejat de condiţiile de returnare avantajoase pentru client impuse de Emag. Dar trebuie să ştii că preţurile produselor sunt, pe Emag, cam cu 20% mai mari decât dacă ai cumpăra direct de pe site-urile magazinelor partenere, deoarece acestea includ în preţ şi comisionul datorat Emag-ului.

  • alte magazine online de fashion care apar şi dispar ca ciupercile după ploaie – cu atenţie şi numai cu verificarea tuturor informaţiilor relevante

Contul de client

Eşti pe site-ul unui magazin online, ai intrat pe mai multe categorii, produsele ţi s-au părut interesante, ai facut verificările necesare iar magazinul este de încredere – prin urmare te gândeşti să cumperi ceva.

Primul pas pe care îţi recomand să-l faci este să-ţi creezi un cont de client. Nu este obligatoriu dar ai o mulţime de avantaje. Nu mai trebuie să completezi de fiecare dată datele de livrare, ai posibilitatea de a urmări istoricul comenzilor şi beneficiezi de reducerile oferite de magazin pentru clienţii înregistraţi.

În plus ai o facilitate pe care eu o folosesc mereu şi o găsesc extrem de utilă: lista de favorite. 

Contul de client poate fi creat şi odată cu plasarea primei comenzi, vei fi întrebată la final dacă doreşti crearea contului şi eu te sfătuiesc să fii de acord.

Cum cauţi produsul

Ai intrat pe site-ul unui magazin online cu intenţia de a cumpăra un anumit produs, prin urmare trebuie să-l găseşti printre celelalte mii de produse afişate. Cum procedezi?

Cea mai simplă cale este să foloseşti sistemul de căutare intern al magazinului, introducând în câmpul de căutare numele produsului dorit: “rochie roşie” sau “pantofi cu toc negri”, de exemplu.

Totuşi, nu-ţi face iluzia că acest sistem este Google şi că vei primi exact răspunsul dorit. Multe din căutari nu dau rezultate satisfăcătoare sau nu dau deloc, în funcţie de fraza după care faci căutarea.

Eu nu mă bazez prea mult pe sistemul de căutare din magazine ci prefer să intru în categoria de produse care mă interesează şi să folosesc filtrările. De exemplu dacă îmi caut o fustă plisată neagră mărimea 4XL voi intra în categoria de Fuste şi voi filtra după culoare (negru), după mărime (4XL) şi dacă există posibilitatea, şi după croială (plisată).

Totuşi, pentru a nu restrânge prea mult gama de posibilităţi, dar şi pentru că plăcerea shoppingului online este că poţi să caşti gura cât vrei 🙂 eu prefer să filtrez doar după culoare şi mărime, care sunt, de obicei, singurele cerinţe obligatorii pentru mine.

Odată ce ai găsit produsul sau produsele care îţi plac… nu le cumpăra pe loc. Adaugă-le în lista de favorite şi lasă-le măcar o zi. În acest timp uită-te în dulap, vezi dacă nu cumva ai deja un model asemănător de care ai uitat şi gândeşte-te cum se va integra noua ta achiziţie în garderoba şi cu ce o poţi asorta.

Cum te măsori

Atunci când faci shopping online ai un singur dezavantaj: faptul că nu poţi proba produsele în momentul când le cumperi. Pentru a minimiza riscul ca produsul cumpărat să nu ţi se potrivească ai la îndemână o soluţie simplă – să-ţi măsori dimensiunile şi să le compari cu cele din tabelul de mărimi furnizat de magazin.

Este evident, ca să poţi alege mărimea corectă trebuie mai întâi să ştii care sunt dimensiunile tale. Nu mă refer la greutate şi înălţime, deşi sunt şi acestea nişte indicii utile, ci la circumferinţa bustului, a taliei şi a şoldurilor.

Măsurarea acestor dimensiuni o faci cu un metru de croitorie (orice femeie ar trebui să aibă unul în casă). Dacă totuşi nu ai, te poţi descurca aproape la fel de bine cu un cordon flexibil şi o riglă sau o ruletă. Dacă nu le ai nici pe acestea, mergi şi cumpără deoarece fără să-ţi ştii dimensiunile nu vei comanda mărimea corectă decât printr-un noroc.

Dimensiunile corpului se măsoară stând în picioare în faţa oglinzii, îmbrăcată în lenjerie (deci nu peste alte haine, dar neapărat cu sutien). Dacă te poate ajuta o prietenă e şi mai bine dar nu e neapărat necesar.

Îţi pui metrul de croitorie în jurul bustului, în partea cea mai bombată, vezi cât indică şi notezi rezultatul. Procedezi la fel şi în talie, în partea cea mai subţire a ei. Dacă ai ceva burtică nu strică să te măsori şi peste abdomen, la nivelul buricului, unde este cel mai bombat. Această dimensiune îţi va folosi mai ales când cumperi pantaloni, deoacere aceştia pot avea talia plasată în această zona. Şoldurile le măsori în zona cea mai lată, peste fund.

Aceste patru dimensiuni, bust, talie, abdomen, şold sunt cele de bază, care îţi vor permite să te orientezi în tabelele de mărimi ale magazinelor.

Sunt magazine care oferă pentru diverse produse şi alte dimensiuni, de exemplu lungimea la rochii, fuste sau pantaloni, aşa încît este util să te măsori şi pe verticală.

Sfatul meu este să te măsori de la umăr până exact sub genunchi pentru rochii şi de la talie până sub genunchi pentru fuste. Pentru pantaloni trebuie să te măsori pe partea interioară a piciorului până la podea.

În fine, pentru încălţăminte trebuie să procedezi astfel: iei o foaie A4, îţi desenezi conturul labei piciorului şi măsori cu o riglă distanţa dintre călcâi şi degetul cel mai lung.

Îţi recomand să notezi toate aceste dimensiuni într-un fişier sau pe un post-it pe care să-l ai permanent la îndemănă când cumperi haine online.

Cum alegi mărimea potrivită

Am ajuns, în fine, la partea dificilă a procesului de cumpărare online: mărimile.

Ai găsit un produs care îţi place, ai intrat în pagina de detaliu, ai văzut pozele, ai citit descrierea, vrei să-l cumperi. Ce mărime alegi, din cele care sunt disponibile?

Primul lucru pe care ţi-l recomand este să deschizi tabelul de mărimi şi să compari valorile prezente acolo cu dimensiunile tale (ţi-am spus că trebuie să le ai la îndemână, da?).

Probabil că multe dintre voi îşi cunosc măsura, atât la confecţii cât şi la pantofi: “Port 38 la pantofi şi 42 la haine”. Este foarte bine dacă le cunoşti dar nu te baza exclusiv pe asta.

Mai întâi pentru că dimensiunile tiparelor diferă iar un 42 la un magazin poate fi mai mare sau mai mic decât aceeaşi mărime la un altul.

Apoi pentru că multe magazine prezintă mărimile în format internaţional standard: XS, S, M, L, XL, XXL… şamd, iar corespondenţa dintre mărimile internaţionale şi cele numerice nu este întotdeauna aceeaşi.

În general există o corespondenţă biunivocă: XS->34, S->36, M->38, L->40, XL->42, XXL->44 şi aşa mai departe. În această corespondenţă măsura mea, care port 50 la confecţii, este 5XL.

Dar sunt şi magazine (de exemplu H&M) unde unei litere îi corespund două mărimi numerice. Astfel, la S corespund mărimile 36 şi 38, la M 40 şi 42, la L 44 şi 46, la XL 48 şi 50. Prin urmare la H&M măsura mea este XL.

Pare complicat şi confuz, nu-i aşa?

De aceea recomandarea mea este să te orientezi în primul rând după tabelul de măsuri furnizat de magazin, pe care să le compari cu propriile tale dimensiuni şi să alegi marimea în funcţie de acestea.

De asemenea trebuie să ai în vedere faptul că valorile din tabelul de măsuri sunt orientative. Asta înseamnă că produsele se încadrează, în general, în acele dimensiuni dar pot exista variaţii de câţiva cm în funcţie de material şi croială.

De asemenea este foarte util să citeşti comentariile şi review-urile clientelor care deja au cumpărat produsul, deoarece vei găsi informaţii valoroase despre cum se potrivesc mărimile, cum e materialul şi calitatea produsului, în general.

Materialul şi croiala

Atunci când cumperi online un produs nu trebuie să te uiţi doar la poze, deşi acestea sunt primele care îţi atrag atenţia. Ca să faci alegerea corectă citeşte cu atenţie toate informaţiile, inclusiv cele despre compoziţia materialului din care este confecţionat.

Există mai multe tipuri standard de ţesături pe care, pe măsură ce vei căpăta experienţă în shoppingul online, vei ajunge să le recunoşti după aspect. Iată câteva exemple:

  • 100% vîscoză – este o ţesătură tip pânză, cu textură fină, răcoroasă, care se calcă uşor
  • amestecuri de vîscoză şi elastan – sunt ţesături tip jerse, subţiri şi fluide
  • 100% bumbac – în funcţie de aspect poate fi pânză de bumbac sau jerse de bumbac, ca cel de la tricouri
  • amestecuri de bumbac şi in sau de viscoză şi in – sunt ţesături de tip pânză, cu textura uşor aspră, specifică inului şi fără prea multă elasticitate
  • denim – sunt ţesături din bumbac integral sau în amestec cu elastan
  • 100% poliester – ţesături tip stofă care nu au elasticitate
  • amestecuri de poliester, elastan şi viscoză – pot fi ţesături tip jerse sau stofe

Am enumerat aici doar câteva exemple de materiale, mai sunt, fireşte multe altele: lâna în amestec cu diverse alte fibre, mătasea, caşmirul şi multe alte fibre artificiale.

Atunci când alegi mărimea unui produs trebuie să iei în calcul şi materialul din care este confecţionat. Dacă, de exemplu, vrei să-ţi cumperi nişte blugi cu 100% bumbac şi observi că te încadrezi la limita superioară în dimensiunile de la o anumită mărime. E bine să ţii seama de faptul că denimul fără elastan nu are mai deloc elasticitate si s-ar putea să te simţi incomod, aşa că mai bine alegi o măsură mai mare.

Un alt criteriu pe care îţi recomand să-l iei în serios este croiala produsului. Dacă e vorba de o croială lejeră sau supradimensionată poţi opta pentru o mărime mai mică decît cea pe care o porţi de obicei, sau dimpotrivă, dacă e vorba de o rochie foarte cambrată sau nişte blugi skinny, poţi alege o mărime mai mare.

În fine, trebuie să îţi asumi posibilitatea ca, chiar dacă ai ţinut seama de toate aceste recomandări, mărimea aleasă să nu ţi se potrivească. Mi s-a întâmplat şi mie la început, am returnat produsul şi am considerat că este o experienţă câştigată. În general după două-trei comenzi la un anumit magazin te obişnuieşti cu mărimile şi erorile devin din ce în ce mai rare.

Culoarea

Culoarea nu pare o alegere problematică pentru că, evident, o vezi în pozele produsului. Am vrut totuşi să o menţionez aici pentru că în perioada când magazinul nostru online funcţiona, ne-am confruntat cu cliente care erau nemulţumite deoarece culoarea pe care ele o vedeau pe monitor era uşor diferită de culoarea reală a produsului.

Acest lucru se întâmpla deoarece setările diverselor displayuri pot fi diferite astfel că nuanţele redate sunt şi ele puţin diferite de cele ale produsului real.

Totuşi, aceste discrepanţe sunt mici şi nu denaturează culoarea de bază a produsului.

Timpul de livrare şi costul transportului

Una din informaţiile importante pe care trebuie s-o ai înainte de a face o comandă online este timpul de livrare şi costul transportului.

Magazinele româneşti au, de obicei, un timp de livrare foarte scurt, 1-2 zile, cel mult. Magazinele multibrand sau versiunile româneşti ale brandurilor internaţionale au termene ceva mai lungi, de 5-7 zile.

Trebuie să ţii seama de asta dacă îţi cumperi o ţinută pentru un eveniment, aşa încât să nu te trezeşti că nu ţi-a ajuns rochia la timp. 🙂

De asemenea informează-te cât costa transportul şi vezi dacă magazinul oferă transport gratuit pentru comenzi care depăşesc o anumită valoare.

Returul

Ei bine, am ajuns în punctul nevralgic al shoppingului online. NU-ţi place produsul. Nu-ţi vine bine, nu-ţi place materialul, nu te avantajează culoarea, e prea mic sau prea mare.

În această situaţie sfatul meu este să nu te resemnezi cu pierderea ci să returnezi întotdeauna. În afara cazului în care e vorba de o piesă vestimentară care necesită modificări minore şi eşti deja clienta unui atelier de croitorie care le poate face, nu merită să păstrezi o haină care nu ţi se potriveşte şi în care nu te simţi foarte bine.

Returul nu este o procedură complicată şi este la fel de sigur, din punct de vedere finaciar ca şi cumpărarea propriu-zisă. Mai exact, dacă ai avut încredere în magazin ca să cumperi produsul, poţi avea aceeaşi încredere că suma aferentă returului îţi va fi restituită.

Aşa cum îţi recomandam mai sus, înainte de a face comanda este bine să te informezi care sunt condiţiile de returnare ale magazinului:

  • în cât timp după primirea comenzii trebuie expediat returul
  • cum trebuie anunţat returul – prin completarea unui formular, telefonic sau prin email
  • cum trebuie ambalate produsele – de obicei se cere să fie prezente toate etichetele şi să se folosească acelaşi ambalaj
  • dacă magazinul oferă retur gratuit (adică dacă după anunţarea returului magazinul trimite un curier la adresa ta să ridice coletul)
  • în cât timp după expedierea returului primeşti contravaloarea acestuia

Legea comerţului electronic spune că perioada în care poţi returna un produs comandat online este de 14 zile de la primirea produsului, banii se restituie tot în 14 zile de la momentul când este anunţat returul iar transportul coletului returnat este plătit de client.

Cu toate acestea sunt magazine care au extins mult termenul de retur, până la 100 de zile, deci ai timp berechet să te răzgândeşti. Totuşi, nu are rost să zăboveşti dacă vrei să returnezi, pentru că doreşti să-ţi recuperezi banii cât mai repede, ca să nu mai zic că poţi uita de retur.

Ca să poţi returna produsul în bune condiţii ai grijă să nu-l murdăreşti şi să nu rupi etichetele când îl probezi. De asemenea, despachetează produsul cu grijă pentru a putea refolosi ambalajul în cazul unui retur.

Dacă magazinul oferă retur gratuit, ai scăpat de o grijă. Tot ce ai de făcut e să anunţi returul pe site-ul magazinului, să reambalezi produsul şi să lipeşti pachetul cu scotch iar curierul va veni să-l ridice fără nici o cheltuială din partea ta.

Dacă nu ţi se oferă acest beneficiu, procedezi la fel cu ambalarea iar expedierea trebuie s-o faci şi s-o plăteşti tu.

Cea mai ieftină metodă de expediere este prin Poşta Română, modalitate pe care eu nu o folosesc niciodată pentru că presupune un drum la poştă şi o aşteptare de minim jumătate de oră. Consider că diferenţa de preţ dintre poştă şi curier nu merită această pierdere de timp.

Aşa încât returnez produsele întotdeauna prin curier. Pentru a găsi cel mai bun preţ mi-am făcut cont pe platforma colete-online.ro unde sunt listate cele mai multe dintre serviciile naţionale de curierat.

Aleg curierul din platformă, tipăresc AWB-ul, fac plata expediţiei cu cardul iar a doua zi vine curierul şi îmi ridică pachetul. Simplu şi elegant.

Odată expediat returul trebuie să aştepţi termenul legal de 14 zile pentru a-ţi primi banii în cont. Nu te impacienta, nu suna zilnic şi nu lăsa comentarii urâte pe Facebook cum că ai fost trasă pe sfoară şi ţi s-au furat banii. Acest lucru nu se întâmplă niciodată la magazinele serioase.

Desigur, pot apărea erori umane, mai ales în perioadele aglomerate. De aceea dacă observi că termenul de 14 zile a fost depăşit, te sfătuiesc să suni la serviciul de relaţii cu clienţii al magazinului şi să prezinţi problema cu calm. În mod sigur întârzierea în restituirea banilor a fost neintenţionată iar a doua zi vei avea suma în cont.

Îmi dau seama că acesta este un articol lung şi că shoppingul online pare doar ceva mai puţin complicat decât fizica atomică. 🙂

În realitate lucrurile sunt mult mai simple decât par pentru că toate aceste informaţii se asimilează rapid şi devin o obişnuinţă. Dacă nu ar fi, de fapt, foarte accesibil, comerţul online nu ar avea succesul uriaş pe care îl are.

Toate ţinutele cu care am ilustrat articolul sunt formate din piese cumpărate online în ultimii ani şi pe care le port cu mare plăcere.

Sper ca informaţiile mele să-ţi fie de folos şi să te ajute să faci cumpărături online sigure şi pline de satisfacţie, cu cât mai puţine retururi.

Cu drag,

Articole pe care poate le-ai ratat

Ce haine noi merită să-ţi cumperi dacă lucrezi de acasă

Ghid practic – Cum să-ţi cumperi pantaloni online

Blugi pentru plinuţe – mărimi, modele, magazine

Dacă articolul ţi-a plăcut recomandă-l şi prietenelor tale printr-un Share. Iar dacă vrei să afli când postez un nou articol, dă un Follow la pagina mea de Facebook: https://www.facebook.com/shopping.cu.maxine/

Summary
Cum să cumperi haine online fără să te simţi (şi fără să fii) trasă pe sfoară
Article Name
Cum să cumperi haine online fără să te simţi (şi fără să fii) trasă pe sfoară
Description
Cum să cumperi fashion online, în siguranţă şi cu satisfacţie maximă.
Author
Maxine Over 50