Cum să porţi sacoul cu stil dacă eşti plinuţă… şi nu numai

Suntem în mijlocul unei toamne calde, în plin sezon al sacourilor.

Preluat din moda masculină, sacoul (sau blazerul, pentru că distincţia dintre ele e mai degrabă subtilă) are calitatea de a oferi eleganţă şi stil oricărei ţinute.

Dacă îl porţi la birou cu nişte pantaloni office sau o fustă creion, un sacou bine croit o să-ţi confere un aer de femeie de afaceri, puternică şi sigură pe sine.

Dacă îl porţi în timpul liber, cu blugi şi pantofi casual, un blazer în carouri va adăuga ţinutei tale o notă de eleganţă britanică.

Iar dacă îl asortezi cu o rochie elegantă, un sacou dintr-un material de calitate va completa perfect o ţinută de ocazie.

Cu toate acestea, când eşti plinuţă, un sacou nepotrivit poate să aducă deservicii siluetei tale. Iată de ce m-am gândit că ar fi utile câteva sugestii care te pot ajuta să porţi sacoul cu stil, oricare ar fi forma siluetei tale.

Sacourile uşor cambrate pe talie sunt cele mai avantajoase

Deoarece linia ideală este cea de clepsidră, un sacou cu croială cambrată pe talie va fi avantajos pentru toate tipurile de siluete. La siluetele clepsidră şi pară va accentua linia taliei iar la celelalte va crea iluzia unei talii subţiti, acolo unde nu există.

Lungimea cea mai avantajoasă este fie puţin sub nivelul şoldului, fie o palmă deasupra şoldurilor. E bine să evităm sacourile care au marginea exact pe linia şoldului deoarece aceasta este zona cea mai lată a corpului şi nu dorim să o facem să pară şi mai lată.

Dacă eşti siluetă pară, cu umerii şi bustul mai mici decât şoldurile poţi purta cu succes şi sacouri cu croială dreaptă şi umeri accentuaţi, care vor aduce volum în partea de sus echilibrând lăţimea şoldurilor.

Pentru un bust voluminos, însă, acest model nu e avantajos, din exact acelaşi motiv, al volumului suplimentar. Dacă ai o siluetă măr sau cu bustul mare cea mai bună croială este cea lejeră, cu o linie uşor ajustată pe talie.

De asemenea, dacă ai o siluetă măr ar fi bine să eviţi sacourile la două rânduri de nasuri, care sunt petrecute în zona abdomenului şi o scot în evidenţă, adică exact ceea ce nu-ţi doreşti. Sunt mult mai avantajoase sacourile la un nasture, lejere, purtate descheiate.

Alege mărimea potrivită

Această idee este valabilă pentru orice silueă, dar mai ales pentru cele plinuţe. Un sacou prea strâmt, care pare că pocneşte pe la cusături te face să pari mult mai plină decât eşti.

În ultimele sezoane s-au impus în modă hainele supradimensionate – de la sacouri la pulovere sau paltoane. Deşi croielile mai lejere avantajează evident siluetele plinuţe mai mult decât cele strâmte, nu trebuie să exagerăm cu supradimensionarea.

Dacă un sacou cu croială relaxată poate ascunde cu stil nişte kilograme în plus, unul care are umerii căzuţi şi mânecile atât de lungi încât abia se văd degetele nu îţi face nici un serviciu, dimpotrivă.

Alege-ţi, deci, mărimea potrivită, aşa încât linia umerilor să pice la locul ei iar mânecile să nu depăşească articulaţia degetului mare.

Poartă sacoul descheiat şi marchează-ţi talia

Purtarea sacoului descheiat este întotdeauna avantajoasă pentru o plinuţă, pentru că cele doua margini paralele subţiaza vizual silueta.

Pentru a crea iluzia unei siluete mai subţiri îţi recomand să-ţi marchezi talia fie cu o curea, fie purtând bluza introdusă în betelia fustei sau pantalonului.

Chiar dacă eşti o siluetă măr, nu-ţi fie teamă să porţi curele. Poţi plasa cureaua deasupra liniei naturale a taliei, în zona cea mai subţire a trunchiului şi astfel vei crea iluzia unei talii mai subţiri şi a unor picioare mai lungi.

Poate fi o curea într-o culoare contrastantă (dacă vrei să atragi privirea asupra liniei taliei) sau una în culoarea piesei peste care o porţi, dacă vrei o subliniere discretă.

Ajustează lungimea mânecilor

Este un detaliu adesea trecut cu vederea, dar care îţi poate strica întreaga ţinută. Mânecile sacoului NU trebuie să depăşească încheietura mâinii.

Deşi acum sunt în trend sacourile supradimensionate cu mâneci foarte lungi, eu nu mă împac cu această tendinţă şi îţi recomand ca dacă mânecile sunt mai lungi de încheietura mâinii să le scurtezi la croitorie.

Dacă sacoul tău are mânecile prea lungi şi nu ai avut timp să le ajustezi, e perfect acceptabil să le rulezi, mai ales dacă sacoul are o căptuşeală frumoasă. De asemenea, poţi întoarce manşetele cămăşii deasupra mânecilor sacoului.

Poartă sacoul descheiat peste columne de culoare

Columna de culoare este un ansamblu – bluză şi fustă sau pantalon – în care ambele piese au aceeaşi culoare. Am mai scris aici despre asta.

Purtarea sacoului peste o columnă de culoare este un truc stilistic care subţiază. Cele două margini ale sacoului dau impresia unei siluete mai suple, iar la asta se adaugă şi faptul că purtând rochie sau bluză şi pantaloni de aceeaşi culoare, linia siluetei este continuă si longilină.

Unde găseşti sacouri

Majoritatea magazinelor online au sortimente bogate de sacouri şi blazere. Iată doar câteva sugestii:

  • La Bonprix găseşti cea mai largă gamă de mărimi (de la 36 la 54) la preţuri excelente.
  • Sacouri elegante până la mărimea 46 poţi găsi şi la Reserved.
  • Îţi recomand sacourile Mango pe care le găseşti la FashionDays.
  • La Factcool poţi găsi sacouri de foarte bună calitate ale unor branduri poloneze.
  • AboutYou are, de asemenea, o gamă foarte largă de sacouri, de la branduri cunoscute, la preţuri bune.
  • Iar dacă doreşti produse româneşti, găseşti sacouri frumoase (deşi ceva mai scumpe) la DyFashion.

Cu drag,  

Articole pe care poate le-ai ratat

Poţi purta fustă plisată dacă eşti plinuţă?

Cum să porţi un pulover supradimensionat când eşti plinuţă

Cum să porţi rochie tricotată când eşti plinuţă

Dacă articolul ţi-a plăcut dă-i un Like şi recomandă-l şi prietenelor tale printr-un Share. Iar dacă vrei să afli când postez un nou articol, dă un Follow la pagina mea de Facebook.

Summary
Cum să porţi sacoul cu stil dacă eşti plinuţă
Article Name
Cum să porţi sacoul cu stil dacă eşti plinuţă
Description
Câteva sugestii stilistice despre cum să porţi sacoul dacă eşti plinuţă.
Author
MaxineOver50

7 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *