Cum să integrezi trendurile în garderoba ta după 50 de ani

Multe femei peste 50 de ani şi-au format un stil propriu, adesea destul de conservator, pe care nu doresc să-l mai schimbe.

“Eu mă îmbrac cum ştiu că-mi stă bine, nu dau atenţie la toate aiurelile noi care apar!”

O astfel de poziţie nu e deloc de criticat. Să îţi cunoşti silueta şi să porţi croieli şi culori care te avantajează sunt două dintre elementele indispensabile unui stil personal bine construit.

Pe de altă parte, însă, a nu te menţine la curent cu tendinţele modei şi a păstra ani de zile acelaşi stil, fără a evolua deloc, conduce fără greş la monotonie stilistică şi un aspect general învechit.

Evident, brandurile de fashion creează modă în primul rând pentru tineri. Este o realitate care, deşi nu e nici corectă, nici satisfăcătoare, trebuie acceptată ca atare.

Faptul că tinerii sunt principalul target al fiecărei noi colecţii conduce, inevitabil, la tot felul de exagerări stilistice.

De la blugii rupţi şi zdrenţuiţi la platformele cu aspect de şenile de tanc, de la poşetele minuscule la hainele supra-supra dimensionate, toate aceste teribilisme pot crea unei persoane de vârstă medie o puternică reacţie de respingere în bloc a trendurilor.

“Nu port eu aşa ceva” îţi vei spune cu justificată indignare. Şi ai dreptate, nu e nicidecum cazul să porţi haine sau accesorii făcute vădit pentru alte vârste şi gusturi.

Dar tendinţele noi nu înseamnă doar astfel de excese stilistice. Poţi alege din mulţimea uriaşă de trenduri pe acelea care ţi se potrivesc şi rezonează cu preferinţele tale şi le poţi adapta pe unele dintre ele în acord cu propriul tău stil.

Refuzul de a adopta tendinţele noi provine din teama de schimbare care te ţine prizonieră nu doar din punct de vedere stilistic ci şi (mai ales) mental.

Una din căile de a-ţi păstra mintea şi spiritul tinere este de a adopta şi de a integra, cu discernământ, noutăţile, inclusiv cele vestimentare, în viaţa ta.

Şi pentru că fashionul este o lume vastă, iată câteva sugestii care sper să te ajute să-ţi faci garderoba mai tinerească şi mai trendy.

Culori şi imprimeuri

Cel mai simplu mod de a integra trendurile în garderoba ta este prin intermediul culorilor.

Poate ştiţi că Institutul Pantone desemnează la fiecare început de an culoarea principală a anului, împreună cu o paletă de culori secundare.

În general, cam prin martie încep să apară în magazine haine şi accesorii în culoarea anului.

Dacă îţi place culoarea şi se potriveşte tenului tău, cumpără-ţi câteva piese vestimentare, o geantă, nişte pantofi, o eşarfă sau două.

Vei arăta modern şi vei aduce astfel, mai multă culoare garderobei tale.

Imprimeurile sunt şi ele o modalitate simplă de a integra trendurile în garderoba ta. Dacă eşti atentă vei observa că, cu o periodicitate de 2-3 ani, tendinţele în imprimeuri se modifică.

Suntem încă în perioada când se poartă imprimeurile florale mici – ditsy prints – dar acestea încep să fie trimise în planul doi de imprimeurile mari sau cele geometrice, inspirate din printurile anilor ’70.

Purtând imprimeuri trendy vei aduce un aer modern şi tineresc ţinutelor tale, fără să ai impresia că ai făcut alegeri prea îndrăzneţe.

Forme

Când spun forme mă refer la croielile hainelor, forma pantofilor, a genţilor şi accesoriilor.

Formele se modifică destul de mult pe parcursul unei decade şi frecvent reapar în modă linii care se purtau în deceniile anterioare.

De exemplu, acum 10 ani se purtau cămăşile pe talie, sacourile cambrate, fustele creion şi blugii cu talie joasă.

Acum au revenit în modă croielile din anii `90 – sacouri cu revere ascuţite şi croială dreaptă, la două rânduri de nasturi, pantalonii largi cu talie înaltă, cămăşile supradimensionate, umerii accentuaţi.

Nu trebuie să adopţi cele mai exagerate croieli pentru a fi în trend, dar poţi alege forme moderne care se potrivesc siluetei tale.

Pantalonii sau blugii cu talie înaltă sunt avantajoşi pentru majoritatea femeilor iar un sacou sau o cămaşă mai largi pot ascunde cu stil burtica, ceea ce nişte haine cu cu croială cambrată n-ar fi reuşit.

La fel se întâmplă şi la pantofi, unde acum se poartă tălpile groase şi striate la pantofii casual sau tocurile mai groase la cei cu toc.

Sunt modele evident mai comode decât pantofii cu toc stiletto sau balerinii cu vârf ascuţit care erau la modă acum câţiva ani.

Desigur, nu vei alege cei mai butucănoşi pantofi dar nişte ghete cu talpă de 2-3 cm sunt comode şi vor da ţinutei tale un aer actual.

Deoarece liniile croielilor au tendinţa să revină în modă, sfatul meu este ca dacă ai spaţiu suficient, să nu renunţi la hainele valoroase a căror croială a devenit demodată. Mă refer la sacouri de bună calitate, paltoane, pantaloni de stofă, rochii bine croite.

Dacă le vei păstra suficient de mult vei constata că s-au transformat din haine vechi şi demodate în piese ultimul răcnet. 🙂

Sau le poţi lăsa moştenire nepoatei tale care se va bucura de o garderobă ultramodernă fără să cheltuiască nimic. 🙂

Combinaţii stilistice inedite

Pentru mine combinaţiile care asociază piese cu nivel diferit de eleganţă au fost cele mai spectaculoase şi, recunosc, cel mai greu de adoptat.

Mi-a trebuit multă vreme până m-am hotărât să port adidaşi cu rochie, jachete de blugi sau de piele cu piese elegante sau rochii peste pantaloni.

Am dobândit abilitatea de a crea astfel de ţinute prin imitaţie,  văzând şi admirând ţinutele unor femei stilate şi elegante, care păreau foarte moderne şi proaspete.

Dacă în ceea ce priveşte culorile şi formele îmi pot imagina cum va arăta o anumită piesă într-o ţinută, când vine vorba de combinaţii stilistice inedite, ideile mele provin exclusiv din ceea ce văd pe net.

Mai mult decât atât, exemplele mele au fost mereu femei din generaţia noastră – îmi vine greu să mă inspir din ţinutele femeilor tinere, care de multe ori mi se par nepotrivite şi exagerate.

Dar văzând cum sunt integrate trendurile moderne de către femei peste 50 de ani, în ţinute actuale şi pline de stil, am reuşit şi eu să evoluez stilistic şi să pot adopta şi adapta trendurile propriului meu stil.

Este şi principalul motiv al articolelor mele – dorinţa de a vă arăta şi vouă ce am învăţat şi de a vă aduce în faţa ochilor idei stilistice noi.

Şi după 50 de ani te poţi îmbrăca modern şi cu stil, iar aici pe blog, învăţăm împreună cum să o facem.

Cu drag,

Articole pe care poate le-ai ratat

Cum să te îmbraci “altfel” după 50 de ani

Cum să porţi pantaloni cu imprimeu îndrăzneţ după 50 de ani

Cum să porţi un tricou cu mesaj după 50 de ani

Dacă articolul ţi-a plăcut dă-i un Like şi recomandă-l şi prietenelor tale printr-un Share. Iar dacă vrei să afli când postez un nou articol, dă un Follow la pagina mea de Facebook.

Summary
Cum să integrezi trendurile în garderoba ta după 50 de ani
Article Name
Cum să integrezi trendurile în garderoba ta după 50 de ani
Description
Câteva sugestii despre cum poţi integra trendurile în garderoba ta după 50 de ani.
Author
MaxineOver50

6 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *