Sfaturi de stil,  Ținute

Cum să-ţi asortezi hainele (I). Ţinute monocromatice.

Foarte multe femei se simt nesigure cand îşi asorteaza hainele aşa că pe stradă vezi nenumarate ţinute banale de tipul pantaloni/fustă neagra, bluze colorate, geantă şi pantofi negri.

Desigur, nu e nimic în neregulă cu eterna combinaţie de negru cu o bluză colorată, am purtat-o şi eu ani de zile. Dar la un moment dat ajungi să te plictiseşti până peste cap de ea şi îţi doreşti altceva.

Dacă vei cauta pe Google „asortarea culorilor” vei găsi o mulţime de informaţii, începând cu roata culorilor, culori calde şi reci, culori complementare şi aşa mai departe. Toate acestea sunt foarte interesante şi merită să afli despre ele. Totuşi, nu ştiu dacă te ajută prea mult atunci când eşti în faţa dulapului şi te întrebi cu ce să te îmbraci mâine la birou.

Iată de ce m-am gândit să-ţi ofer câteva sugestii stilistice de asortare a culorilor, bazate pe experienţa mea.

Culori care “se potrivesc”

Când vorbim de culori spunem adesea că se potrivesc sau nu – între ele, cu tenul nostru, cu silueta noastră.

Dar eu am constatat că genul ăsta de reguli – „nu purta negru cu maro, e batranicios„, „nu merge rosu cu galben, e prea strident„, „auriu cu argintiu e de prost gust” – îţi îngrădesc creativitatea şi sunt depăşite.

În ultimii ani designerii au adus pe podiumuri şi în moda de zi cu zi toate combinaţiile coloristice posibile şi am constatat că o mulţime de culori care păreau incompatibile arată de fapt foarte bine împreună.

Pe de altă parte, în funcţie de nuanţa tenului tău există culori care ţi se potrivesc mai mult sau mai puţin. Un ten foarte palid poate să arate bolnăvicios lângă un galben muştar, după cum un maro pământiu va arăta mohorât lângă un ten mai închis la culoare.

Se consideră că există două tipuri de subtonuri ale pielii, calde şi reci. Regulile de stil spun că dacă ai un subton rece ţi se potrivesc hainele în culori reci: roz, verde, albastru, mov, bordo. Dacă ai subton cald ţi se potrivesc culorile calde: galben, portocaliu, maro, roşu corai.

Dar şi aici există o zonă foarte largă de alegeri. Eu n-aş lua foarte în serios sfaturile categorice de tip “în nici un caz nu purta…” sau “poartă neapărat…”. Să nu uităm că machiajul poate modifica simţitor tenta pielii tale, să nu uităm că există nenumărate nuanţe ale aceleiaşi culori şi e foarte posibil să găseşti una care să-ţi vină bine chiar şi printre culorile nerecomandate.

Nu contest, există un fundament în stabilirea acestor reguli cromatice, dar în ce mă priveşte, eu iubesc culorile şi le port pe toate, fie ele calde sau reci, fără să dau prea mare importanţă regulilor de acest fel.

Un alt sfat pe care l-am citit pe nenumărate site-uri de fashion este ca atunci când îţi compui o ţinută ar fi bine să ţii seama şi de forma corpului tău, de zonele pe care vrei să le maschezi sau dimpotrivă, să le scoţi în evidenţă.

Regula generală este să foloseşti culori neutre închise pentru zonele problematice. De exemplu o femeie cu şolduri late ca mine ar trebui să poarte fuste şi pantaloni de culoare închisă, negru, bleumarin, antracit, şi să evite culorile puternice.

Dar… ce farmec ar avea viaţa dacă am respecta toate regulile, nu? Deşi la început mi s-a părut hazardat eu am încercat şi pantaloni şi fuste în culori nerecomandate: alb, roşu, fuchsia, turcoaz, galben, cu dungi sau cu imprimeuri florale.

Şi am descoperit, în ciuda tuturor recomandărilor care abundă pe site-urile de fashion, că aceste combinaţii îndrăzneţe îmi plac şi arată bine.

Aşa încât te rog să iei sugestiile de asortare a culorilor de mai jos drept ceea ce sunt: nişte simple sugestii izvorâte din experienţa mea proprie care îţi pot oferi idei de asortare şi asociere a hainelor tale, şi nu drept nişte reguli care trebuie neapărat respectate.

Ţine seama că aceste ţinute sunt alcătuite în acord cu gusturile mele şi pentru forma corpului meu. M-aş bucura ca ele să te inspire, dar te rog să treci prin filtrul tău personal ideile de asortare şi combinare a culorilor pe care le prezint aici.

Bun, să începem cu situaţia cea mai simplă, cea în care porţi o ţinută monocromă, adică o singură culoare.

Ţinute monocrome

Să porţi o singură culoare este o alegere simplă şi elegantă, care nu ridică probleme de asortare. Probabil şi tu ai văzut şi admirat ţinutele monocolore ale Reginei Elisabeta, în culori vii cu nuanţele perfect identice, de la fustă până la pălărie.

Totuşi, pentru o femeie obişnuită o astfel de rigoare nu e necesară. Ba dimpotrivă, într-o ţinută monocromă e chiar recomandat să foloseşti nuanţe sau texturi diferite, ca să eviţi monotonia.

Tot monocrome sunt considerate şi ţinutele în alb şi negru, sofisticate şi elegante. Dacă îţi place combinaţia alb-negru găseşti aici un articol despre cum s-o porţi fără să cazi în banal.

Fie că porţi o ţinută pe albastru, pe roşu, gri, violet sau alb-negru poţi adăuga unul sau mai multe accesorii de altă culoare, care să dea dinamism ţinutei şi s-o învioreze.

Iată nişte exemple de ţinute monocrome în diverse palete de culori, la care uneori am adăugat accesorii contrastante.

Albastru

O ţinută elegantă de ocazie, cu pantaloni evazaţi şi un top asimetric cu paiete. Nu este un costum, coincidenţa a făcut ca topul şi pantalonii să aibă aproape aceeaşi nuanţă. Am accesorizat ansamblul cu un colier şi o poşetă plic argintii, care completează discret strălucirea paietelor.

În această ţinută casual cu blugi port, pe deasupra tricoului, o cămaşă albastru deschis supradimensionată, iar accesoriile sunt în nuanţe neutre, de crem şi bej.

Tot o ţinută casual în care port pantaloni reiaţi, o cămaşă chambray albastru deschis şi accesorii maro. Nuanţele de maro camel se potrivesc minunat cu albastru denim sau bleumarin.

O ţinută office în care port o fustă conică bleumarin, un pulover albastru mai deschis, botine, geantă şi coliere albastre. Singurul contrast îl constituie cămaşa albă, care salvează ţinuta de la monotonie.

Vezi hainele şi accesoriile de culoare albastră de pe maxine.ro.

Roşu

O ţinută integral în roşu, în care am asociat două nuanţe şi texturi diferite: bluza roşu corai de saten lucios şi fusta roşu mai închis, cu textură mată.

O modalitate foarte simplă să te îmbraci monocrom este, desigur, o rochie uni. Eu am purtat această rochie de un roşu stins cu cizme negre, o curea şi un colier negru cu auriu. Aş fi putut să aleg tot o geantă neagră, dar mi s-a părut că asortarea ar fi fost monotonă aşa că am preferat o geantă cu romburi multicolore, care înviorează ţinuta.

Vezi hainele şi accesoriile de culoare roşie de pe maxine.ro

Verde

O ţinută monocromă în care am combinat nişte pantaloni şi un cardigan în nuanţe apropiate de verde pădure. Am accesorizat ţinuta cu o eşarfă cu buline şi pantofi roşii. Combinaţia de verde şi roşu este clasică pentru Crăciun şi arată foarte bine, deşi roşu şi verde sunt culori complementare.

În contrast cu cea de mai sus, această ţinută primăvăratică în tonuri de verde mentă ilustrează foarte bine paletele coloristice diferite, adaptate celor două sezoane. Chiar dacă tricoul este mai deschis decât fusta, ansamblul păstrează nota monocromatică, pe care am susţinut-o cu bijuterii în nuanţe asemănătoare. Balerinii albi şi decoraţiile poşetei sunt nişte apropouri intenţionate la bulinele de pe fustă.

Iată o ţinută bazată pe o rochie de in verde oliv, asortată cu accesorii galbene şi maro. Verdele oliv merge minunat cu galben dar şi cu nuanţe calde de camel sau maro ciocolatiu. Iniţial completasem ţinuta cu o geantă galbenă dar mi s-a părut prea „matchy-matchy” aşa că am schimbat-o cu o geantă natur cu mânere maro, de care am legat o eşarfă în culori tomnatice.

O ţinută în nuanţe saturate, de toamnă, în care am evitat monotonia folosind contrastul de texturi dintre aspectul uşor lucios al fustei şi cel mat al puloverului, dar şi contrastul coloristic cu accesoriile maro roşcat.

Vezi hainele şi accesoriile de culoare verde de pe maxine.ro

Gri

Griul este o culoare neutră prin excelenţă, aşa că o ţinută integral gri poate fi plictisitoare. Chiar dacă i-am asortat o altă culoare neutră, contrastul cu negrul intens al cizmelor şi poşetei oferă ţinutei un dinamism subtil, accentuat, în plus, de colierul galben auriu.

Şi în această ţinută de vară gri am mizat pe asortarea cu negru, aici elementele care scot combinaţia din anonimat fiind geanta cu aspect original şi colierul statement.

Vezi hainele şi accesoriile de culoare gri de pe maxine.ro

Maro

Iată o ţinută monocromatică alcătuită din piese în diverse nuanţe de maro. Deşi multă vreme maro-ul a fost considerat o culoare bătrânicioasă, în ultimele sezoane a revenit în forţă în trenduri. Datorită nuanţelor contrastante dar şi a imprimeului snake al bluzei şi desenului embosat al genţii, ţinuta este dinamică şi modernă.

O altă ţinută în nuanţe de maro, de data aceasta un maro roşcat, care contrastează frumos cu pantofii cu imprimeu snake în nuanţe de bej şi colierul în aceeaşi gamă coloristică.

Vezi hainele şi accesoriile de culoare maro de pe maxine.ro

Violet

Această ţinută în două tonuri de violet este un exemplu al felului cum poţi păstra un ansamblu monocromatic folosind două piese contrastante: fusta violet închis şi bluza lila delicat. Am accesorizat ţinuta cu două coliere suprapuse, pantofi mov închis şi o poşetă argintie care complimentează discret culoarea bluzei.

Iată un alt exemplu de ţinută monocromă în care nuanţele celor două piese sunt diferite, chiar dacă aici amândouă sunt culori saturate, de iarnă. Pantalonii violet închis şi puloverul cu o uşoară tentă bordo se combină foarte bine cu accesoriile maro ciocolatiu.

Vezi hainele şi accesoriile de culoare violet de pe maxine.ro

Roz

Această ţinută de vară combină şi ea două nuanţe contrastante de roz, fusta roz pal de in şi topul roz intens care seamănă foarte bine cu culoarea balerinilor. Am adăugat o eşarfă cu un desen floral tot roz şi am obţinut o ţinută monocromă dar nu şi monotonă.

Dar rozul nu este neapărat o culoare a sezonului cald. Există nuanţe închise de roz care pot fi purtate şi iarna, aşa cum poţi vedea în această ţinută.

Vezi hainele şi accesoriile de culoare roz de pe maxine.ro

Negru

Atunci când te gândeşti la ţinute monocrome, foarte adesea ai în minte imaginea „all black” a la Coco Chanel. Să nu uităm, însă, accesoriile care însoţeau întotdeauna ţinutele Chanel şi mai ales nelipsitele coliere multiple de perle care iluminau rochiile ei negre. Ţinuta în negru de mai sus n-a avut nevoie de bijuterii deoarece aplicaţiile de pe cardigan au suplinit acest rol iar poşeta argintie a venit cu aportul ei suplimentar de strălucire.

O rochie neagră care poate fi purtată în multe feluri şi pentru care aici am ales accesorii de culoare roşie.

O altă ţinută „all black” în care am purtat pantaloni largi de jerse, un top cu dantelă şi accesorii aurii, care iluminează negrul. Ar fi mers şi câteva brăţări aurii suprapuse, pentru mai multă strălucire.

Vezi hainele şi accesoriile de culoare neagră de pe maxine.ro

Alb-negru

Ţinutele în alb şi negru sunt şi ele monocromatice, ba mai mult, pentru că albul şi negru sunt considerate non-culori am putea spune că o ţinută alb-negru este acromatică 🙂 . Dar dincolo de asemenea consideraţii teoretice, combinaţiile de alb şi negru sunt întotdeauna elegante şi rafinate, ca şi această ţinută cu un aer uşor masculin.

Fustă negră şi bluză albă, o combinaţie clasică pe care o scot din banalitate accesoriile: broşa vintage, geanta bordo şi pantofii în carouri.

În contrast cu ţinuta anterioară, aceasta este mult mai nonconformistă. Cămaşa cu imprimeu zebră, colanţii şi jacheta de piele formează o asociere tinerească şi modernă, iar cureaua de piele camel şi geanta cu franjuri aduc stropul de culoare necesar.

O ţinută de vară cu o fustă gipsy în alb şi negru la care am purtat saboţi şi poşetă argintii. Argintiul este o asociere perfectă la ţinutele în alb şi negru, atunci când vrei să păstrezi aceeaşi paletă neutră.

Pe de altă parte, o pată de culoare în cadrul unei ţinute alb-negre, aşa cum sunt aici pantofii roşii, poate să reprezinte sarea şi piperul întregului outfit.

Vezi hainele şi accesoriile de culoare albă de pe maxine.ro

Mă opresc aici cu ţinutele monocrome pentru că, sunt sigură, deja ai înţeles că nu e deloc complicat să le asortezi.

  • Poţi purta rochii uni sau combinaţii de fustă sau pantaloni cu bluze în tonuri şi nuanţe diferite ale aceleiaşi culori.
  • Pentru a rupe monotonia ar fi bine să aleg accesorii de altă culoare decât ansamblul principal.
  • Ca să nu ai acel aspect „prea asortat” care este demodat acum, încearcă să nu porţi mai mult de trei accesorii de aceeaşi culoare.

Dacă articolul ţi-a plăcut şi ţi s-a părut util, te invit să-l citeşti şi pe următorul, despre asortarea ţinutelor în două culori.

Sper ca sugestiile mele să te ajute să-ţi asortezi hainele cu stil şi să-ţi compui ţinute frumoase şi elegante, în care să te simţi şi să arăţi minunat.

Pentru că…

Meriţi să fii mereu frumoasă!

Articole pe care poate le-ai ratat

Cum să-ţi asortezi hainele (II). Ţinute în două culori.

Cum să-ţi asortezi hainele (III). Ţinute multicolore.

Cum să porţi negru după 50 de ani?

Cum să porţi alb şi negru fără să cazi în banal

Cum să te îmbraci colorat la orice vârstă

6 moduri diferite de a purta roşu

Dacă articolul ţi-a plăcut recomandă-l şi prietenelor tale printr-un Share. Iar dacă vrei să afli când postez un nou articol, dă un Follow la pagina mea de Facebook: https://www.facebook.com/shopping.cu.maxine/

Summary
Cum să-ţi asortezi hainele (I). Ţinute monocromatice
Article Name
Cum să-ţi asortezi hainele (I). Ţinute monocromatice
Description
Idei şi sugestii de asortare a ţinutelor monocromatice.
Author
Maxine Over 50

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *