Cum să faci cumpărături de Black Friday fără să-ţi pară rău după aceea

Ne apropiem de Black Friday iar mailboxul ne este invadat de oferte cât se poate de apetisante. Reduceri, reduceri, reduceri, tentaţii, tentaţii, tentaţii!

Dar cum cele mai multe dintre noi nu avem un buget nelimitat ca să ne cumpărăm orice ne dorim, trebuie să facem nişte alegeri. Alegeri care, dacă nu-s bine gândite, se pot lăsa cu regrete şi promisiuni de a nu mai repeta greşelile data viitoare.

Noroc ca există instituţia returului! Ce-i drept, se zice că învăţăm cel mai mult din greşeli, dar nici evitarea lor n-a omorât pe nimeni. 🙂

M-am gândit, deci, că ţi-ar fi utile câteva sfaturi despre cum să cumperi în perioada de Black Friday (şi în general, în perioadele de reduceri), aşa încât să nu-ţi pară rău după aceea.

***

Fă-ţi o listă de cumpărături

Eu sunt o iubitoare a listelor, de aceea am început această listă cu sfatul de a-ţi face o listă. 🙂

Lăsând gluma la o parte, cel mai rău lucru pe care îl poţi face în perioadele de reduceri (iar Black Friday nu face excepţie) este să cumperi haotic.

Este recunoscută de mult tentaţia reducerilor şi presiunea psihologică de a cumpăra din impuls produse cu procent mare de reducere, fără a judeca prea mult utilitatea lor.

De aceea e întotdeauna bine să porneşti la cumpărături cu o listă a produselor pe care ţi le doreşti. Mai mult, ar trebui să împarţi lista în două: produse de care ai nevoie şi produse pe care doar ţi-ar plăcea să le ai (nice to have).

***

Uită-te bine în dulap

Odată ce ţi-ai făcut lista, aruncă-ţi o privire în dulapul tău de haine şi încălţăminte.

Nu cumva pe lista ta se află produse pe care deja le ai şi uitaseşi de ele? Sau pe care nu le-ai mai purtat demult dar acum, la o nouă analiză, descoperi că îţi plac şi le vei purta din nou?

Ideea acestei verificări este să eviţi să-ţi cumperi haine identice sau foarte similare cu cele pe care deja le ai.

Ai pus pe lista un cardigan lung, negru şi descoperi că ai unul la fel în dulap? Atunci mai bine cumperi o altă culoare în loc de negru, îţi vei diversifica astfel garderoba şi nu te vei alege cu două piese identice în dulap.

***

Măsoară-ţi hainele

Înaintea oricărei sesiuni de shopping trebuie să-ţi măsuri dimensiunile: circumferinţa la bust, talie şi şolduri, distanţa de la talie la genunchi, lungimea labei piciorului dacă îţi cumperi încălţăminte.

Este absolut necesar să cunoşti dimensiunile corpului tău pentru a comanda mărimile potrivite.

Dar eu îţi recomand să mai faci ceva: să-ţi măsori hainele similare celor pe care vrei să le cumperi.

Să zicem că vrei să-ţi cumperi un sacou. Dacă mai ai cel puţin unul în garderobă care îţi vine bine, măsoară-i lăţimea umerilor, lungimea mânecii, laţimea la piept şi în talie.

Acest lucru poate fi foarte util deoarece sunt magazine la care tabelul de mărimi este specificat pentru fiecare produs în parte şi se referă la produs şi nu la corpul cumpărătorului. Acest lucru este, de obicei, specificat de către vânzător.

Dar îţi poţi da seama de asta cu uşurinţă şi singură dacă verifici comparativ tabelul de mărimi la diverse produse. Dacă tabelul este identic, înseamnă că se referă la dimensiunile corpului. Dacă valorile din tabel sunt diferite la produse diferite, înseamnă că se referă la dimensiunile produselor.

Prin urmare e foarte bine să ştii ce dimensiuni are produsul tău de acasă şi să le poţi compara cu cele ale produsului pe care vrei să-l cumperi.

***

Fă-ţi un plan

Odată ce ţi-ai stabilit produsele pe care vrei să le cumperi, nu e rău să-ţi faci un mic plan de bătaie.

Anul acesta Black Friday este pe 11 noiembrie, dar sunt magazine care încep campania mai devreme şi multe altele care menţin reducerile încă o săptămână sau chiar până la sfârşitul lunii.

Prin urmare, nu trebuie să te limitezi la ziua de vineri, verifică dacă nu cumva poţi să-ţi începi cumpărăturile mai devreme sau dacă produsele rămân în continuare reduse şi după weekendul de Black Friday.

Eu voi urmări magazinele de unde cumpăr de obicei şi am să vă anunţ aici şi pe Facebook cînd încep reducerile.

***

Alege cu grijă magazinele

Mai ales de Black Friday, când toată lumea e într-o fervoare a shoppingului, eşti adesea mai atentă la reduceri decât la detaliile care ţin de securitate.

De aceea e bine să îţi alegi dinainte magazinele de unde vei cumpăra şi să nu te laşi tentată de reduceri fabuloase la magazine necunoscute, pentru că există riscul să fii victima unei fraude.

Magazinele pe care ţi le recomand aici pe blog sunt, toate, magazine de încredere, la care transmitarea datelor se face securizat iar plăţile prin card sunt gestionate de procesatori de carduri cunoscuţi şi fără reproş.

De asemenea magazinele sunt testate de mine, atât din punctul de vedere al calităţii produselor cât şi al corectitudinii procesării retururilor şi restituirii banilor.

***

Compară produsele şi preţurile

Odată alese magazinele de unde vei cumpăra, este bine să compari preţurile produselor similare pentru a alege cea mai bună ofertă.

De exemplu, dacă vrei să-ţi cumperi nişte cizme negre de piele poţi intra pe mai multe magazine online unde vei găsi o mulţime de modele.

Să zicem că ţi-ai făcut o listă scurtă de 3 produse, de la 3 magazine diferite, care îţi plac la fel de mult. În acest moment preţul poate funcţiona ca un diferenţiator şi poţi alege cizmele cu preţul cel mai bun, dacă doreşti.

***

Creează-ţi cont de client

Îţi recomand să-ţi faci cont de client la toate magazinele de la care doreşti să cumperi, nu numai de Black Friday ci în orice altă perioadă.

Deşi toate magazinele acceptă acum şi comenzi fără cont de client, ai multiple avantaje dacă îţi faci cont: nu mai trebuie să completezi de fiecare dată formularul de comandă, poţi urmări stadiul comenzii, ai avantaje la retur.

***

Fă-ţi o lista de favorite

Pentru mine lista de favorite e sfântă! 🙂

La toate magazinele de la care cumpăr frecvent am una, în care includ produsele care îmi plac.

Le las în lista câteva zile şi le revizitez ca să văd dacă şi la o a doua privire îmi plac la fel de mult, în felul ăsta evit cumpăratul din impuls.

Ba uneori ele rămân în listă chiar mai multă vreme şi le comand abia când li se reduce preţul sau sunt campanii de reduceri pe site.

Îţi recomand cu căldură această metodă, nu numai de Black Friday ci în general, mai ales că se apropie sărbătorile şi perioada cadourilor.

În plus, de Black Friday ai avantajul că având deja în listă toate produsele care îţi plac, poţi să le transferi rapid în coşul de cumpărături şi să finalizezi comanda înainte de a se epuiza stocul.

***

Dacă n-ai reuşit să cumperi modelul dorit, mai aşteaptă

Este posibil să pui ochii pe un anumit produs care, din păcate, să devină indisponibil până la momentul când plasezi tu comanda. Fie s-a epuizat mărimea, fie culoarea pe care ţi-o doreai, fie produsul în totalitate.

Dacă aveai în lista ta de favorite o variantă de rezervă care îţi plăcea la fel de mult, go for it! Dar dacă nu, nu te grăbi să cumperi ceva de care să nu fii complet mulţumită, doar ca să prinzi reducerea mare de Black Friday.

Mai aşteaptă! Sunt şanse foarte mari ca stocul să fie suplimentat, mai ales că vin sărbătorile, sau să apară chiar un model care să-ţi placă şi mai mult.

***

Nu păstra decât ce îţi place şi îţi vine bine

După satisfacţia faptului că ai reuşit să cumperi ce-ţi doreai vine nerăbdarea aşteptării coletului cu comanda, curiozitatea despachetatului, nesiguranţa probatului “Oare o să-mi vină bine?” şi bucuria că produsul este pe măsura şi gustul tău.

Sau dezamăgirea că nu e.

Dacă nu e, nu-l păstra! Am auzit de nenumărate ori afirmaţii de genul “Era prea mare bătaie de cap să returnez aşa că l-am păstrat.”

Nu e deloc în regulă să păstrezi un produs de care nu eşti mulţumită, sunt pur şi simplu bani aruncaţi.

Returnează! Returul nu e complicat, am scris aici despre asta, iar magazinele îţi vor restitui banii fără excepţie în termen de maxim 14 zile de la primirea returului.

***

Acestea sunt, dragi prietene, recomandările mele pentru un Black Friday de succes. Adică un eveniment după care să rămâi cu produse pe gustul tău, frumoase şi potrivite, la preţuri cât mai bune.

Şi în urma căruia să poţi spune “No, je ne regrette rien”.

Cu drag,

Articole pe care poate le-ai ratat

Cum să cumperi haine online fără să te simţi (şi fără să fii) trasă pe sfoară

Ce merită să-ţi cumperi de Black Friday? Un palton!

Ce merită să-ţi cumperi de Black Friday? Jachetă de iarnă!

Ce merită să-ţi cumperi de Black Friday? Cizme de piele!

Dacă articolul ţi-a plăcut dă-i un Like şi recomandă-l şi prietenelor tale printr-un Share. Iar dacă vrei să afli când postez un nou articol, dă un Follow la pagina mea de Facebook.

Summary
Cum să faci cumpărături de Black Friday ca să nu-ţi pară rău după aceea
Article Name
Cum să faci cumpărături de Black Friday ca să nu-ţi pară rău după aceea
Description
10 recomandări despre cum să cumperi de Black Friday.
Author
Maxine Over 50

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *