Culori complementare – galben şi violet

Dragostea mea pentru culori vine din copilărie, de la primele ore de desen din clasa a V-a. Profesoara noastră era o doamnă minunată, deşteaptă şi cultivată, care a tratat orele de desen ca pe unele de educaţie artistică.

Îmi aduc şi acum aminte cât de interesante mi se păreau poveştile despre istoria artei, despre curentele artistice, despre Van Gogh şi Gaugain şi mulţi alti mari artişti.

Îmi amintesc albumele de artă pe care ni le prezenta cu religiozitate, aproape, făcându-ne atenţi la elementele de tehnică picturală şi explicându-ne contextul în care fuseseră realizate tablourile.

Eram fascinată de roata culorilor şi de felul cum arătau culorile pe pagina de desen când combinam culorile din tuburi. Îmi plăcea să întind pe hârtia de desen culori curate, direct din tub, iar apoi să adaug peste ele altele, pentru a vedea cum se modifică nuanţele.

Tot ce înseamnă educaţie cromatică şi educaţie artistică pentru mine şi-a avut începutul în acei patru ani de gimnaziu.

Şi iată că, după foarte mulţi ani, mi-am regăsit dragostea pentru culori, care se reflectă azi în vestimentaţia mea.

Unul dintre lucrurile pe care le-am învăţat atunci şi nu le-am mai uitat niciodată este teoria culorilor şi cele trei categorii de culori: primare, secundare şi terţiare. (Dacă te interesează subiectul, găseşti o mulţime de informaţii utile şi bine prezentate aici.)

Culorile primare sunt roşu, galben şi albastru. Cele secundare, care se formează din combinarea celor principale, sunt portocaliul (roşu şi galben), verdele (albastru şi galben) şi violetul (roşu şi albastru).

Culorile complementare sunt cele aşezate diametral opus în roata culorilor. Roşu şi verde, albastru şi portocaliu sau galben şi violet sunt culori complementare.

Folosirea în cadrul unei ţinute a culorilor complementare necesită o oarecare îndrăzneală stilistică, deoarece asocierea lor are un impact vizual remarcabil. Alăturate, culorile complementare se potenţează reciproc, creează un contrast puternic iar ansamblul este plin de energie.

Un bun exemplu este ţinuta mea de azi, în care am asociat două culori pe care nu le-am mai purtat până acum împreună: galben şi violet.

Am purtat nişte pantaloni galben evazaţi, pe care iniţial îi combinasem cu un tricou într-o nuanţă foarte asemănătoare.

Mi s-a părut, însă, că asocierea era un pic prea puternică aşa că am înlocuit tricoul cu unul în dungi alb cu galben, care prin prezenţa albului temperează ansamblul.

Pe deasupra am îmbrăcat sacoul în nuanţa vedetă a acestui an, very peri, adică un liliachiu deschis.

Am completat ţinuta cu o poşetă galben şofran, sandale galbene şi o brăţară vintage.

După cum vezi, să porţi culori complementare nu înseamnă să alegi neapărat cele mai intense nuanţe ale lor. Poţi opta pentru tonuri mai închise sau mai deschise decât culoarea de bază sau poţi atenua ansamblul adăugând culori neutre.

Dacă ţinuta mea te inspiră, iată unde găseşti piese asemănătoare.

Pantaloni la FashionDays
Tricou la FashionDays sau la Answear
Sacou la Bonprix, la FashionDays sau la DyFashion
Sandale la CCC
Poşetă la Answear

Cu drag,

Articole pe care poate le-ai ratat

Cum să porţi galben după 50 de ani

Ce se poartă – galben citron

Două culori prietene – albastru şi lila

Dacă articolul ţi-a plăcut dă-i un Like şi recomandă-l şi prietenelor tale printr-un Share. Iar dacă vrei să afli când postez un nou articol, dă un Follow la pagina mea de Facebook.

Summary
Culori complementare – galben şi violet
Article Name
Culori complementare – galben şi violet
Description
O ţinută cu pantaloni galbeni, tricou în dungi şi sacou violet.
Author
MaxineOver50

6 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *