Protejându-i pe ceilalţi, te protejezi pe tine

Cum vom învinge epidemia? Prin responsabilitate şi grijă pentru ceilalţi. Grija pentru tine a devenit la fel de importantă ca grija pentru semenii tăi.

Foarte mulţi dintre noi stăm în casa, respectând starea de urgenţa. Dar există şi multe persoane care lucrează în domenii esenţiale şi nu îşi pot desfăşura activitatea de acasă. În plus, chiar şi cei care stau izolaţi trebuie să iasă, din când în când, la cumpărături, la farmacie sau ca să-şi aprovizioneze părinţii sau rudele în vârstă.

Cred că pentru toţi cei care ies, purtarea măştii ar trebui să fie o obligaţie autoimpusă, chiar dacă nu este încă obligatorie prin lege. Dacă statul nu ne impune încă acest lucru, ar trebui să ne luăm singuri aceasta măsură de precauţie.

Iată, de exemplu, ţările asiatice care ţin deja epidemia sub control, China, Coreea de Sud şi Japonia, recomandă tuturor cetăţenilor care ies pe stradă să poarte maşti.

De ce? Este simplu şi logic. Chiar dacă masca nu te protejează pe tine de o eventuală infecţie, te împiedică să răspândeşti infecţia, dacă eşti contaminat şi nesimptomatic. Dacă toţi cei cu care te încrucişezi în magazin, pe stradă sau la locul tău de muncă ar purta măşti, şansele de contaminare ar fi mai reduse pentru toţi.

Mi se pare uimitor cum s-a diseminat în media informaţia transmisă de OMS, că măştile din pânză, bumbac sau tifon nu protejează împotriva infecţiei cu coronavirs, deşi comunicatul precizează „dacă sunteți suspect sau aveți infecție cu coronavirus, purtarea unei măști faciale poate reduce riscul de a-i infecta pe cei din jur”.

Motivaţia acestui comunicat al OMS este destul de clară. Purtarea unei măşti induce oamenilor un fals sentiment de siguranţă care îi poate determina să comită imprudenţe: să stea prea aproape unii de alţii sau să meargă în locuri aglomerate. Dar acum, dupa ce au fost luate măsuri serioase de izolare, pericolul aglomerărilor sociale a dispărut.

Epidemia este, însă, în toi iar o izolare completă până la sfârşitul ei este imposibilă. Şi dacă respectarea izolarii este calea prin care fiecare dintre noi poate contribui la reducerea răspândirii virusului, purtarea unei măşti atunci când ieşim din casă poate, de asemenea, să scadă riscul contaminarii celor din jurul nostru.

Purtarea unei măşti îi poate proteja pe ceilalţi, dar şi pe tine, într-o oarecare măsură. Este puţin lucru? Încă nu am învăţat că grija pentru ceilalţi este de fapt grija pentru noi înşine?

Probabil că vom învăţa acest adevar fundamental „the hard way”, până la sfârşitul acestei catastrofe.

Pe maxine.ro poţi cumpăra măşti reutilizabile de bumbac, ieftine şi de calitate, care pot fi spălate la maşină sau de mână şi pot fi igienizate prin pulverizare cu spirt şi călcare cu abur.

Dacă articolul ţi-a plăcut recomandă-l şi prietenelor tale printr-un Share. Iar dacă vrei să afli când postez un nou articol, dă un Follow la pagina mea de Facebook: https://www.facebook.com/shopping.cu.maxine/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *