Casual, smart-casual, office – trei stiluri, aceeaşi fustă

Am scris adesea despre aceste trei stiluri şi v-am prezentat multe ţinute care se încadrau în tiparele lor stilistice.

Dar mi-am dat seama recent că n-am făcut niciodată o comparaţie între ele, pentru a identifica ce anume le particularizează.

Şi pentru că fusta plisată din ţinuta de azi este aşa de versatilă încât se potriveşte oricărui stil, m-am gândit că ar fi un bun “material didactic”. Toate cele trei ţinute au plecat de la aceeaşi fustă, dar fiecare are un stil diferit.

Smart casual

Este stilul ţinutei de azi şi cel care mă caracterizează cel mai bine. Numele vine din engleză unde casual înseamnă “de toată ziua” iar smart are mai multe sensuri, dar în acest context înseamnă “elegant”.

Cu alte cuvinte, o ţinută smart-casual este o ţinută de zi obişnuită, cu o notă elegantă.

Dar ce anume conferă unei ţinute caracterul smart-casual? Păi să vedem.

 • Pantofii. Smart-casual înseamnă comod deci am ales nişte pantofi Oxford cu talpa puţin mai groasă. Deşi cu o linie masculină, pantofii au totuşi un aer elegant, oferit de inserţiile lăcuite şi combinaţia bleumarin cu negru.
 • Sacoul. Este piesa vestimentară care elevează ţinuta şi o duce în zona smart. Totuşi, pentru a păstra caracterul casual am ales un sacou nepretenţos, din jerse albastru.
 • Accesoriile. O curea albastră, un colier în formă de lanţ şi o geantă shopper, accesoriile contribuie şi ele la caracterul smart al ţinutei.

O ţinută smart-casual poate fi purtată în orice împrejurare care necesită un oarecare grad de eleganţă: la birou, la o întâlnire profesională, la o conferinţă sau un eveniment cultural.

Casual

O ţinută casual este o ţinută de toată ziua, pe care o compui imediat şi o porţi în situaţii obişnuite: la cumpărături, în parc, la mall sau la o cafea cu prietena ta.

Iată o ţinută ilustrativă, a cărei principală caracteristică este comoditatea.

 • Pantofii fără şiret, cu talpa ceva mai groasă, sunt nu doar foarte comozi dar şi în vogă în acest sezon.
 • Jacheta de blugi. O piesă emblematică pentru ţinutele casual, jecheta denim aduce o notă tinerească şi modernă.
 • Geanta cross-body. Când mergi la cumpărături sau la plimbare îţi doreşti să ai mâinile libere aşa că acest tip de geantă este ideal pentru astfel de ocazii.

Office

Ţinutele office pun accent pe eleganţa profesională, sobră, fără să neglijeze comoditatea.

Să analizăm ţinuta următoare pentru a identifica elementele stilului office.

 • Sacoul. Spre deosebire de blazerul din ţinuta smart-casual, acesta este un sacou de stofă, cu o linie elegantă şi croială clasică.
 • Bluza. Pe sub sacou am purtat o cămaşă din satin verde închis, care contrastează cu culoarea sacoului şi se asortează cu fusta. În celelalte ţinute am ales tricouri, mai simple şi mai comode.
 • Pantofii. Fiind vorba de o ţinută elegantă am încălţat nişte pantofi cu toc – am ales un model cu toc gros şi platformă, pentru a avea stabilitate. Nu e nevoie să porţi pantofi cu toc înalt, un toc mediu gros este suficient pentru a aduce o notă de eleganţă ţinutei.

Şi iată cum, schimbând câteva elemente cheie, poţi compune trei tipuri de ţinute plecând de la aceeaşi piesă principală. Dacă ideile ţi s-au părut interesante şi îţi doreşti piese asemănătoare, iată ce îţi recomand.

Atenţie!

Dacă citeşti acest articol pe telefon şi l-ai deschis de pe Facebook, este posibil ca linkurile la recomandările mele să nu meargă.

Poţi remedia foarte simplu problema astfel:

 • fă click în colţul din dreapta sus al ecranului pe cele trei punctişoare
 • în meniul care se deschide fă click pe Open in system browser
 • fă scroll din nou până la linkuri şi iată-le funcţionând! 🙂

Cu drag,

Articole pe care poate le-ai ratat

Cum să te îmbraci casual… cu stil

Smart-casual în alb şi negru

O ţinută office cu rochie neagră şi sacou

Dacă articolul ţi-a plăcut dă-i un Like şi recomandă-l şi prietenelor tale printr-un Share. Iar dacă vrei să afli când postez un nou articol, dă un Follow la pagina mea de Facebook.

Summary
Casual, smart-casual, office – trei stiluri, aceeaşi fustă
Article Name
Casual, smart-casual, office – trei stiluri, aceeaşi fustă
Description
Trei ţinute în trei stiluri diferite, pornind de la aceeaşi fustă.
Author
MaxineOver50

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *