Atenţie la nervul optic!

În urmă cu vreo 10 ani, cred, abia ce ne mutasem în Bucureşti, am mers la un cabinet pentru un consult oftalmologic. Nu era o clinică oftalmologică ci un simplu cabinet de cartier de unde doream să obţinem o nouă prescripţie pentru ochelari, şi eu şi soţul meu, urmând ca după aceea să ne schimbăm ochelarii.

Amândoi purtam ochelari de ceva vreme  şi nu era primul control oftalmologic pe care îl făceam aşa că ştiam la ce să ne aşteptăm. Sau aşa credeam. 🙂

Consultaţia

Am fost întâmpinaţi de o recepţionistă amabilă care ne-a introdus pe amândoi în cabinetul doamnei doctor.

În prima etapă lucrurile au mers ca de obicei, fiecare am fost aşezaţi la dioptron pentru măsurarea dioptriilor şi apoi am făcut testul cu cititul literelor la distanţă.

În mod normal, după acest moment ar fi urmat prescripţia şi gata.

Dar aici nu s-a întâmplat aşa. Doamna doctor ne-a invitat apoi într-un cabinet alăturat pentru tomografie.  Da, tomografie oculară, nu ştiaţi că există?

Tomografia

Desigur, tomografia se recomandă dacă există suspiciunea unor afecţiuni severe ale ochiului. La noi nu era cazul de nimic de felul acesta, amândoi venisem pentru consultaţii de rutină iar testele anterioare nu dezvăluiseră nimic suspect.

Ţin minte că m-am gândit atunci: “Tomografie? Dar de ce avem nevoie de asta?” şi am schimbat nişte priviri mirate cu soţul meu. Nici el nu era lămurit – noi nu cerusem această investigaţie iar medicul nu o recomandase în mod explicit. Părea că este doar o continuare firească a consultaţiei cu dioptronul.

Prin urmare am făcut amândoi tomografie la ambii ochi. O investigaţie complet inutilă, s-a dovedit, căci nu a revelat nimic la nici unul dintre noi.

Dar pentru nu se făcea să ne spună “sunteţi în regulă, aveţi doar nevoie de ochelari”, doamna doctor îi zice soţului meu: “În general nu sunt probleme dar atenţie la nervul optic, pare puţin afectat.”

Şi atât. Nimic despre cum ar fi putut să aibă grijă de nervul optic, nimic despre vreo indicaţie terapeutică.

M-am uitat stupefiată la omul meu, am aşteptat să ne scrie prescripţia pentru ochelari şi am ieşit din cabinet.

Totul se plăteşte

La recepţie, drăguţa domnişoară ne calculează nota de plată: consultaţie plus tomografie la ambii ochi pentru două persoane – 560 de lei.

Eram în 2012, remember? Salariul mediu brut era în jur de 2000 de lei, azi e în jur de 6000.

Am înghiţit în sec, nu aveam banii aştia la noi. Şi cum nu se putea plăti cu cardul, ne-am dus la un bancomat la vreun km distanţă, am scos banii şi am revenit să plătim.

Pe drumul spre casă am început să ne dezmeticim. Ce tocmai se-ntâmplase? Plecasem la o consultaţie de rutină care n-ar fi trebuit să ne coste mai mult de 100 de lei şi fusesem manipulaţi să facem nişte investigaţii inutile pe care am plătit de 5 ori mai mult.

Ca să aflăm că trebuie să avem grijă la nervul optic. Nu ştiu dacă vă daţi seama, o astfel de recomandare este nu doar lipsită de orice sens practic ci şi prostească.

Pentru că… cum naiba ai putea avea grijă de nervul optic? Nu e ca atunci când ţi se spune ai grijă de stomacul tău, nu mai mânca gras sau iute, evită ceapa sau murăturile.

Ce ai putea face ca “să ai grijă de nervul optic”? Să stai mai mult cu ochii închişi? Să priveşti mai cu fereală? Să te uiţi printre gene?

Evident, acea recomandare fusese făcută pentru că respectiva doctoriţă (care am aflat apoi că era şi ditamai profesorul la UMF) trebuia să spună ceva care să justifice cât de cât acea investigaţie.

Lecţia

Tot acel episod a fost pentru noi o lecţie despre cât de uşor te poţi lăsa manipulat în faţa unei persoane înzestrate cu autoritate, care te poate conduce în direcţii pe care nu vrei să le urmezi.

Etic ar fi fost ca medicul respectiv să ne expună avantajele unei tomografii, să ne spună şi preţul, iar apoi să ne întrebe dacă dorim să o facem. Evident, nu s-a întâmplat aşa. Iar noi, deşi am avut îndoieli în privinţa utilităţii investigaţiilor, nu le-am exprimat din jenă şi pentru că am fost cumva intimidaţi de autoritatea ei ca specialist.

Prin urmare am plătit o groază de bani ca să aflăm că trebuie să avem grijă la nervul optic.

Nu mă înţelegeţi greşit, nu consider că tomografia oculară e inutilă, nici pe departe. Dar, ca orice investigaţie, ar trebui recomandată de specialist atunci când ea este necesară pentru a diagnostica afecţiuni serioase, nu pentru a mulge de bani pacienţii.

Acum ne amuzăm de toată întâmplarea iar expresia cu nervul optic a ajuns să definească, în limbajul familiei, un sfat costisitor şi inutil, care nu poate fi pus în aplicare.

Desigur, n-am mai călcat în acel cabinet oftalmologic şi am fost aşa de şocaţi de toată întâmplarea că nici nu ne-am mai schimbat ochelarii atunci.

(P)

Se putea şi gratuit

După încă vreo câteva luni, când devenise imperios necesar să schimbăm ochelarii, am aflat că la Lensa puteam să ne facem un consult oftalmologic GRATUIT – ceea ce, tardiv, a pus capac întregii experienţe.

Fireşte, am profitat de această oportunitate şi ne-am făcut consultul gratuit iar apoi şi ochelarii pe care îi amânasem un timp.

Lensa oferă şi acum această facilitate, te poţi oricând programa pentru un consult gratuit completând un formular simplu.

Ai cabinete Lensa în multe din marile oraşe, iar în showroom-urile lor găseşti modele foarte faine de rame, în toată gama de preţuri.

După memorabila experienţă cu nervul optic noi am devenit şi am rămas clienţi Lensa şi ne programăm la fiecare doi ani pentru consultaţia gratuită.

Cum îmi cumpăr rame

Cât despre ochelari, cumpărarea ramelor este, cred, singura achiziţie pe care prefer s-o fac într-un magazin fizic şi nu online.

Ce-i drept, comodă cum sunt, am şi comandat de vreo două ori de pe site-ul Lensa, dar din păcate nici una din rame nu s-a potrivit cu forma feţei mele. Le-am returnat şi am primit banii înapoi foarte repede.

Am renunţat, deci, la comenzile online şi merg la showroom unde probez zeci de modele până găsesc ramele care îmi plac. Atmosfera e plăcută, toate ramele sunt pe standuri deschise şi poţi proba orice doreşti, în tihnă.

(Am fost în magazine unde trebuie să ceri vânzătoarei de fiecare dată să descuie standurile şi să-ţi dea ramele, pe care le probezi cu ea stând le doi paşi de tine, pesemne ca nu cumva să fugi cu ele.)

Ei, la Lensa nu stă nimeni în spatele tău aşteptând să laşi rama jos ca s-o pună la loc şi să încuie standul.

Pentru mine aceste detalii contează mult, ca şi gama extrem de bogată de produse şi preţurile pentru orice buzunar şi atmosfera relaxată din showroom. Şi, desigur, consultaţia gratuită.

Dacă ai nevoie de ochelari sau trebuie să-i schimbi pe cei vechi, poţi încerca Lensa.  La consultaţia gratuită te programezi aici iar dacă vrei să vezi oferta de rame înainte de a merge la showroom, poţi intra pe site. De asemenea, pe lângă rame pentru ochelarii de vedere găseşti zeci de modele moderne de ochelari de soare.

Acum, că suntem în perioada de Black Friday au reduceri consistente aşa că poţi să-ţi cumperi ochelari la preţuri foarte bune.

Cu drag,

Articole pe care poate le-ai ratat

20 de sfaturi despre cum să te îmbraci tinereşte la orice vârstă

De ce femeile peste 50 de ani din Romania sunt altfel

Cum să îmbătrâneşti cu graţie

Dacă articolul ţi-a plăcut dă-i un Like şi recomandă-l şi prietenelor tale printr-un Share. Iar dacă vrei să afli când postez un nou articol, dă un Follow la pagina mea de Facebook.

Summary
Atenţie la nervul optic!
Article Name
Atenţie la nervul optic!
Description
O întâmplare veche şi o recomandare nouă.
Author
MaxineOver50

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *