3 greşeli de stil pe care EU le-am făcut dar TU le poţi evita

Greşelile de stil sunt un subiect delicat, din mai multe motive.

În primul rând, pentru că, într-un moment sau altul al evoluţiei noastre stilistice, toate am făcut greşeli. Şi nu doar noi, femeile obişnuite, ci şi vedetele de cinema, super-modelele sau chiar creatoarele de modă. E destul să vezi unele apariţii pe Red Carpet la o decernare de premii 🙂

În al doilea rând, ca să poţi vorbi de greşeli de stil ar trebui să existe un set de reguli de stil care nu pot fi încălcate. Cândva astfel de reguli existau. În anii ’60 de exemplu, era de neconceput să nu-ţi asortezi poşeta cu pantofii şi cureaua sau să porţi pantofi albi toamna.

Din fericire, restricţiile de genul ăsta au dispărut de mult, iar acum libertatea stilistică şi eclectismul sunt noua normă.

În fine, stilul este personal pentru că îţi aparţine şi te reprezintă pe tine. Aşa că ceea unei femei îi poate părea o greşeală impardonabilă, pentru alta poate fi un element chic, original, care poartă amprenta personalităţii sale.

Iată, de exemplu, purtarea ochelarilor de soare în interior. E o greşeală de stil? E de prost gust? Regulile comune aşa par să susţină. Şi totuşi, Karl Lagerfeld şi Anna Wintour au făcut din ochelarii negri de soare emblema lor personală.

În ceea ce mă priveşte, nu am prea multe reguli de stil şi mi se întâmplă adesea să le încalc chiar şi pe cele cărora le găsesc un sens. Cu toate astea, trecând în revistă pozele cu ţinutele din ultimul an, am observat că unele arată mai bine decât altele, iar cele care sunt mai puţin bune, au nişte caracteristici comune.

De aceea m-am gândit să-ţi atrag atenţia asupra lor, pentru că, dacă le vei considera şi tu nişte greşeli de stil, ai putea să iei alte decizii stilistice decât am luat eu în cadrul acestor ţinute. Iar dacă nu… e absolut în regulă 🙂

Pantaloni largi, bluză largă

Cum sunt plinuţă, unul din lucrurile de care încerc să ţin seama când îmi compun o ţinută este echilibrul dintre partea superioară – bluze, cămăşi, tunici – şi partea inferioară – pantaloni şi fuste.

Mai exact, dacă port o bluză largă, lungă sau vaporoasă, îmi pun pantaloni creion sau colanţi. Alternativ, dacă port fuste sau pantaloni largi, îi combin cu un top cambrat.

Când n-am ţinut seama de regula asta şi am purtat bluze ample cu pantaloni largi am obţinut nişte ţinute lejere şi comode dar nu prea avantajoase vizual.

Iată un exemplu în care sunt implicate o tunică verde şi una înflorată, purtate cu pantaloni largi, respectiv cambraţi. Este evident că cea de-a doua este mai echilibrată şi mai reuşită.

Un alt exemplu e cel de mai jos, unde am purtat două cămăşi lejere asemănătoare, una cu leggins, cealaltă cu nişte pantaloni largi de jerse.

Sacouri prea mari

Plinuţele au adesea aceasta preconcepţie, că dacă se îmbracă în haine largi, mai mari decât măsura lor, vor părea mai slabe. E cum nu se poate mai fals! Iar dintre piesele care arată rău când nu sunt masura potrivită, sacourile îmi par să ocupe un loc anume.

Şi pentru că, spre deosebire de fuste sau pantaloni, un sacou e mai greu de strâmtat, dacă ai avut ghinionul să-ţi cumperi o mărime nepotrivită, ce poţi face? Să-l integrezi într-o ţinută, încercând prin diverse trucuri să abaţi atenţia de la umerii lui căzuţi şi mânecile prea lungi? Sau mai bine să-l dai unei prietene căreia i se potriveşte?

Eu am încercat prima variantă, cu un succes limitat, aş zice 🙂

Iată, în comparaţie, un sacou la care taietura umerilor cade exact la fix, purtat, coincidenţă, cu exact aceeaşi cămaşă de satin şi pantaloni creion. E evident care-i ţinuta câştigătoare.

Linii orizontale la nivelul şoldurilor

Conformaţia mea este pară, ceea ce înseamnă că cea mai lată zonă a corpului o reprezintă şoldurile. Pentru că nu vreau să atrag atenţia asupra lor, ştiu că trebuie să evit bluzele care se termină la nivelul şoldului.

Prin urmare, în loc de bluze sau cămăşi lungi, purtate pe deasupra fustei sau pantalonului să port bluze mai scurte, pănă deasupra liniei şoldului sau să le port în pantaloni sau fustă.

Iată nişte exemple edificatoare, care ilustrează foarte bine felul cum o bluză mai scurtă sau purtată în pantaloni lungeşte vizual picioarele şi te face să arăţi mai înaltă şi mai suplă, în vreme ce un top lung purtat peste pantaloni sau fustă te face să arăţi mai scundă şi mai plină şi denatureză proporţiile corpului.

Aceeaşi fustă roşie purtată cu o cămaşă lungă pe deasupra, în prima imagine, şi cu un cardigan până deasupra şoldului, în a doua.

Pantalonii largi de jerse sunt printre piesele mele preferate şi îi port des. Dar bluza din prima imagine, deşi foarte frumoasă, este prea lungă pentru aceşti pantaloni şi scurtează vizual picioarele. Cea de-a doua soluţie, cu bluza cambrată lungă doar până deasupra şoldului arată mult mai bine.

În fine, ultimul exemplu ilustrează felul cum o bluză albă cu jabou poate crea o ţinută elegantă, când e purtată în pantaloni şi una cu un aer neglijent când e purtată peste nişte pantaloni largi.

Sper că aceste exerciţii de stil au fost interesante şi ţi-au dat şi ţie câteva idei. Dar nu uita că tu eşti cea care stabileşte regulile şi tot tu cea care le încalcă. Dacă eu consider că acestea au fost nişte greşeli de stil… ele au fost ale mele. Tu le poţi considera la fel şi le poţi evita… dar numai dacă vrei 🙂

Ceea ce contează e ca ţinutele tale să te reprezinte, să te simţi bine în ele şi să te uiţi cu plăcere în oglindă.

Pentru că…

Meriţi să fii mereu frumoasă!

Dacă articolul ţi-a plăcut recomandă-l şi prietenelor tale printr-un Share. Iar dacă vrei să afli când postez un nou articol, dă un Follow la pagina mea de Facebook: https://www.facebook.com/shopping.cu.maxine/

Summary
3 greşeli de stil pe care EU le-am făcut dar TU le poţi evita... dacă vrei
Article Name
3 greşeli de stil pe care EU le-am făcut dar TU le poţi evita... dacă vrei
Description
Greseli de stil care, daca sunt evitate, pot imbunatati o tinuta.
Author
Maxine Over 50

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *