2022 se sfârşeşte, 2023 începe. Ce am învăţat, ce aşteptăm?

2022 a fost un an greu, după o serie de ani grei.

Un an în care am învăţat că liniştea, democraţia, libertatea nu sunt un dat, nu sunt nişte constante fireşti ale existenţei, cu care ne-am obişnuit atât de mult încât nici nu le mai băgăm de seamă.

Am aflat, noi prin intermediul media, ucrainenii nemijlocit, prin vieţile lor pierdute, casele lor distruse şi existenţele lor spulberate, că ordinele unui dictator nemilos pot aduce războiul printre noi, aşa cum nu credeam că mai e posibil.

Am învăţat că există valori mai presus decât viaţa şi că, oricât de cinici şi de moderni am fi devenit, mulţi dintre noi sunt încă dispuşi să plătească cu viaţa lor salvarea acestor valori.

Am aflat cu uimire că noi, românii, putem fi solidari şi generoşi, că există printre noi oameni curajoşi şi determinaţi, care şi-au sacrificat timpul şi confortul personal ca să-i ajute pe cei fugiţi din calea războiului.

După anii de pandemie în care am reflectat la fragilitatea vieţii, anul acesta ne-a pus în faţă fragilitatea constructelor pe care le credeam de neatins: civilizaţia şi confortul, siguranţa, libertatea.

Ceea ce resimt eu, după aproape un an întreg de război, este recunoştinţa profundă faţă de acest popor eroic, care luptă nu numai pentru existenţa sa ci şi pentru salvarea modului nostru de viaţă – care a fost şi al lor, până în februarie.

Oricât de greu ne-ar fi nouă cu criză economică şi inflaţie, lor le este infinit mai greu. Da, e adevărat că toate preţurile au crescut, dar să nu uităm că noi plătim cu bani, ei plătesc cu sânge.

Ce sper pentru 2023?

Că va fi mai bun, fireşte. Că dacă 2022 a fost anul războiului, 2023 va fi anul păcii.

Că Ucraina va câştiga războiul şi îşi va elibera întregul teritoriu şi va începe să se reconstruiască.

Că Putin şi slugile lui criminale vor fi aduşi în faţa justiţiei.

În 2023 mi-aş dori ca gurile care ţipă, să tacă. Ca sufletele mai multora să fie mai generoase şi mai calde.

Mi-aş dori să ne străduim să nu mai fim răi. Dacă s-ar întâmpla aşa o minune, cu siguranţă anul va fi unul bun.

Vă doresc, dragi prietene, ca în 2023 să aveţi sufletul mai luminat, să vă enervaţi mai puţin, să vă faceţi mai puţine griji.

Vă doresc să fiţi sănătoase, să râdeţi mult, să preţuiţi ceea ce aveţi şi să nu vă amărâţi pentru ceea ce nu aveţi încă.

Şi nu în ultimul rând, să vă simţiţi frumoase şi tinere, indiferent de vârstă!

Cu drag, 

Dacă articolul ţi-a plăcut dă-i un Like şi recomandă-l şi prietenelor tale printr-un Share. Iar dacă vrei să afli când postez un nou articol, dă un Follow la pagina mea de Facebook.

Summary
2022 se sfârşeşte, 2023 începe. Ce am învăţat, ce aşteptam?
Article Name
2022 se sfârşeşte, 2023 începe. Ce am învăţat, ce aşteptam?
Description
Câteva gânduri la sfârşit de an.
Author
MaxineOver50

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *