Trei culori cunosc pe lume

În copilăria noastră acesta era imnul de stat al României – de fapt al Republicii Socialiste România. Iar ziua naţională era pe 23 august, la sfârşitul verii.

O zi mult mai potrivită, după cum spun mulţi: “Ce bine era pe vremea aia, plus că de 23 august ieşeam la bere cu amicii după defilare, nu ca acuma, când e frig şi ceaţă.”

E înspăimântător câţi din generaţia mea (dar şi foarte mulţi tineri, ceea ce e de neînţeles!) consideră că era mai bine atunci. Amintirea unei tinereţi în care nu te dureau oasele şi aveai tot părul pe cap pare să facă uitate mizeria şi umilinţele prin care am trecut.

Eu una nu le-am uitat. Mă bucur în fiecare zi că am scăpat de comunişti şi cred că acum trăim cea mai bună perioadă din istoria noastră.

Sunt, în general, optimistă. Oricât de încet s-ar mişca ţara asta, se mişcă totuşi înainte. Ceea ce-i bine.

Şi pentru că azi e ziua României iar tricolorul, deşi nu mai e imn de stat, a rămas drapelul nostru, m-am gândit la un mic omagiu, care este, în acelaşi timp, şi un experiment coloristic.

O ţinută tricoloră

Spre deosebire de steagurile Marii Britanii, Statelor Unite sau Franţei, care conţin roşu, albastru şi alb, culori a căror combinaţie este întotdeauna rafinată şi elegantă, o ţinută în culorile drapelului nostru e dificil de construit.

Cum tricolorul nostru conţine cele trei culori primare, roşu, galben şi albastru, asocierea lor este foarte puternică, deoarece culorile se potenţează una pe cealaltă.

Rezultatul este o ţinută extrem de percutantă vizual, pe care mi-a făcut plăcere s-o construiesc, dar n-aş purta-o pe stradă exact aşa cum e.

Pe de altă parte, pantalonii bleumarin şi jacheta roşie purtate cu un pulover albastru royal ar arăta foarte bine. După cum şi o ţinută cu puloverul galben, pantaloni bleumarin sau blugi şi un sacou maro ar fi interesantă şi purtabilă.

Dacă îţi doreşti vreuna dintre piesele ţinutei mele, iată ce-ţi recomand.

  • O jachetă roşie de stofă poţi găsi la Factcool aici, aici, aici sau aici.
  • Puloverul meu galben e de la Bonprix.
  • Pantaloni bleumarin găseşti tot la Bonprix.
  • Fularul albastru este de la Mohito.

Ziua României

1 Decembrie este o zi în care glasurile “patrioţilor” de serviciu fac un vacarm de nedescris iar vorbele goale răsună peste tot.

Drapelul a fost confiscat de inşi precum Şoşoacă sau Simion, care l-au golit de conţinutul său simbolic adevărat şi l-au transformat într-o cârpă în care te înveleşti când ai nevoie de expunere media.

Iată de ce eu am ales acest omagiu mai neobişnuit, prin care vreau să vă sugerez că simbolurile patriotice sunt cu adevărat asimilate atunci când le poţi privi relaxat, fără încrâncenare şi te poţi raporta la ele cu firesc şi cu toleranţă.

De ziua României ar trebui să fim mai puţin “mândri că suntem români”, căci a fi român nu e cu nimic deosebit de a fi înalt, scund sau cu ochi albaştri. Am putea, în schimb, să încercăm să facem bine, dacă-i cu putinţă, sau măcar să nu facem rău, ceea ce-i la îndemâna tuturor.

Şi desigur, să ne bucurăm că suntem în România. Putea să fie mult mai rău. Puteam să fim în Ucraina, de exemplu. Deşi… am fi putut oare, să fim ucraineni?

La mulţi ani tuturor! 

Cu drag,

Articole pe care poate le-ai ratat

De ce femeile peste 50 de ani din Romania sunt altfel

Cum să îmbătrâneşti cu graţie

Şi tu vei ajunge aici… dacă ai noroc

Dacă articolul ţi-a plăcut dă-i un Like şi recomandă-l şi prietenelor tale printr-un Share. Iar dacă vrei să afli când postez un nou articol, dă un Follow la pagina mea de Facebook.

Summary
Trei culori cunosc pe lume
Article Name
Trei culori cunosc pe lume
Description
O ţinută tricoloră.
Author
MaxineOver50

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *